Múlt szombaton, egy héttel az elnökválasztás előtt több mint 300.000 ember vett részt El Salvador fővárosában, San Salvadorban az FMLN (Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front) kampányzáró nagygyűlésén, ahol a fő szónok Mauricio Funes, a párt elnökjelöltje volt.

090307sansalvador.jpgA korábbi gerillaszervezetnek nagyon jó esélye van, hogy elsőként az ország történetében győzzön az elnökválasztásokon a jobboldali ARENA-párttal (Nemzeti Köztársasági Szövetség) szemben.

Funes felhívta a követőit, hogy mindent tegyenek meg, hogy megakadályozzák a választási manipulációkat. Nem szabad hagyni magunkat megfélemlíteni, jelezzék a szabálytalanságokat és minden voksra szükség van – mondta Funes. Csak úgy szerezhetjük meg – így Funes –a hatalmat a népnek és végett vessünk a népakaratot semmi bevevő polgári ARENA párt uralmának.  

„Évtizedekig nem volt semmi változás, csak a hivatalos pártok váltogatták egymást. Ma nekünk kell ennek véget vetni. Ma nekünk kell végett vetni a kormánypártok történelmének, melyek csak akadályai voltak a demokráciának” – mondta Funes.

A salvadori baloldal jelöltje 49 éves, újságíró. Választási győzelme esetén célja, amelyet a programjában is megfogalmazott, hogy az egész salvadori népnek jólétet teremtsen, szemben a mostani helyzettel, ahol csak kevés kiváltságos élt jó körülmények között, ellentétben a nép nagy részével, akik folyamatosan marginalizálódtak és szegénységben élték le az életüket.

Bővebben az előző salvadori parlamenti választásról, az FMLN-ről itt olvashatsz: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/Baloldali_győzelem_El_Salvadorban_+_ki_volt_Farabundo_Marti.html