A venezuelai kulturális minisztérium tervei szerint a 2009-es év az antiimperializmus és a korábbi venezuelai elnök, Cipriano Castro személyének jegyében fog eltelni. 

cipriano_castro_por_herrera_toro.jpgCipriano Castro 1858-ban született és 1889 végén került hatalomra. 1904-ben módosította az alkotmányt és így 1904 és 1911 között elnöki tisztséget töltött be. 1908-ban miközben Franciaországban tartózkodott alelnöke, Gómez megfosztotta őt tisztségétől, és ezzel kezdetét vette a legerősebb személyi uralom Venezuela történelmében. Cipriano Castro 1924 decemberében halt meg emigrációban Puerto Ricoban.

Cipriano Castro különleges ügyességgel irányította a XX. század elején Venezuelát, Simon Bolivár halála után az ő idejében volt önálló külpolitikája a latin-amerikai országnak. Ő tagadta meg először a törvénytelen külföldi adósságok visszafizetését. 

Erre válaszként 1902-ben Németország és Nagy-Britannia hadihajókat küldött Venezuela partjaihoz és több kikötőt is blokád alá vont. Venezuelai hajók eredményesen tűz alá vették az ellenséges naszádokat. 1903. február 10-én azonban a „hadihajó-diplomácia” nyomására Castrónak jóvátételt kellett fizetni a két ország számára. 

Héctor Soto venezuelai kulturális miniszter jelentette be, hogy 2009 az antiimperializmus éve lesz. Már karácsony előtt megnyitották az „Antiimperializmus és szuverenitás Cipriano Castro idejében” kiállítást. Hogy az érdeklődők minél jobban megismerjék ezt az időszakot, a Nemzeti Történeti Intézet „Memoria” (Emlékezet) című havilapjának különszámát 120.000 példányban nyomtatták ki, amely különböző cikkek és novellák segítségével bemutatja az egykori elnök életútját. 

cipriano_castro.jpgA kampány részeként a közeljövőben bemutatják Laura Vásquez 25 perces dokumentumfilmjét, „Cipriano Castro – 100 éve aktuális” címmel. Ahhoz, hogy minél több fiatalhoz sikerüljön ennek a programnak az üzenetét eljuttatni, több mint 9 tv- és rádióhirdetést készítenek a szervezők. 

„A cél az, hogy hazánk történelmét és különösen Cipriano Castro emlékét minél jobban megőrizzük, mivel ő volt az, aki elsőként ellenállt a nagyhatalmi nyomásnak, amikor elutasította Anglia és Németország beavatkozási szándékát. Ezzel megteremtette a nemzeti szuverenitás védelmének hagyományát országunkban” – mondta Héctor Soto kulturális miniszter.

Az alsó képen egy, a New York Timesban megjelent egykori karikatúra látható, ahol az Egyesült Államok bátorítoan nézi, ahogy Angila és Németország megkopasztja a Venezuelát ábrázoló Cipriano Castrót.