Miközben a világ még mindig az egy évvel korábbi csernobili katasztrófa hatása alatt állt, 1987. szeptember 13-án a brazíliai Goiânia államban két ember betört egy elhagyatott kórházba, és elloptak egy veszélyesen radioaktív berendezést, ami később négy ember halálát okozta, 249-et pedig megfertőzött.

Az elhagyatott Goiâniai Sugárterápiás Intézet egyik hátsó helyiségében két helyi férfi, Roberto dos Santos Alves és Wagner Mota Pereira egy olyan gépre bukkantak, amelyet daganatos betegek sugárterápiájához használtak.

A sugárzást kapott épületet is lebontották - Fotó: IAEA

Goiânia állam kormánya tudott az eszközről, és a benne lévő cézium 137 magról, de az épület biztosítójával való jogi vitája miatt nem engedte, hogy a tulajdonosai elszállítsák onnan. A fémhulladékot gyűjtő Alves és Pereira kapva kapott a lehetőségen, és magukkal vitték az eszközt, anélkül, hogy tudták volna, hogy mire szolgál, vagy azt, hogy milyen veszélyes.

Egy talicskával Alves otthonába vitték, ahol elkezdték szétszerelni. Rövidesen mindketten erőteljesen hányni kezdtek.

Pereira két nappal később elment egy kórházba, ahol az orvosok a tüneteket tévesen ételmérgezésnek tulajdonították. A sugárzás égési sérüléseket okozott a férfi kezén, ami miatt több ujját amputálni kellett.

Alves tovább próbálkozott az eszköz felnyitásával, és végül átfúrta a céziumtok ablakát, amelyen a levegő sugárzás okozta ionizálódása miatt kék fény sugárzott ki. Alves végül kikapart valamennyi céziumot, mert azt hitte róla, hogy puskapor. Később az egész alkarját amputálni kellett.

Alves egy közeli fémhulladék-lerakó tulajdonosának Devair Alves Ferreirának adta el az eszközt. Ferreira a kék fény láttán azt hihette, hogy valami értékes, sőt, talán valami természetfeletti dologra bukkant, és a következő három napban több barátját és családtagját áthívta, hogy megmutassa nekik a tárgyat.

Az eszközből kiszedett céziumporból még ajándékozott is nekik. Otthon a testvére megmutatta azt a lányának, Leide das Neves Ferreirának. A hatéves kislányt elbűvölte a cézium kék izzása, és sminkként magára kente. A céziumpor a szendvicsébe is belehullott, amit aztán megevett.

Az orvosi eszközben lévő cézium annyira sugárzó volt, hogy egy óra a közelében töltött idő károsíthatta az illető DNS-ét, ami fájdalmas halálhoz vezet.

Devair felesége, Gabriela vette először észre, hogy mindenki, aki kapcsolatba került az anyaggal, rosszul lett, és visszakérte a maradék port attól a másik hulladéklerakótól, aminek a férje eladta azt.

Tizenöt nappal a cézium ellopása után Gabriela egy busszal elment egy helyi kórházba, és magával vitte a maradék anyagot, ahol végre felismerték a radioaktivitást. A nő két héttel később sugárbetegségben elhunyt, miután közel 570 rem sugárzás érte. 500 már akkor is halálos dózis, ha kezelést kap az illető.

A hatéves Leide 600 rem sugárdózist kapott. Amikor egy nemzetközi csapat a helyszínre érkezett, hogy kezelésben részesítse, egy szobában egyedül, mindenkitől elkülönítve találtak, mivel az orvosok nem merték megközelíteni, mert attól féltek, hogy megfertőzi őket.

A kislánynak kihullott a haja, károsodott a veséje és a tüdeje, és belső vérzés lépett fel nála. 1987. október 23-án halt meg. Temetésekor zavargások törtek ki, mivel a helyiek attól tartottak, hogy a sugárzó holtteste megmérgezi a környező területet. A rendőrség közreműködésével végül egy speciálisan erre a célra kialakított, a sugárzás terjedését megakadályozó üvegszálas koporsóban temették el.

Devair Ferreira két alkalmazottja, egy huszonkét és egy tizenkilenc éves férfi 450 és 530 rem sugárzás miatt egy hónapon belül meghalt. Ők korábban azon dolgoztak, hogy kinyerjék az anyagot az eszközből.

Devair Ferreira az őt ért 700 rem sugárzás ellenére túlélte az esetet, de éveken át depresszió gyötörte, és végül 1994-ben halálra itta magát.

A kormány 112 ezer embert vizsgáltatott meg sugárzásbetegség jeleit keresve, és 249 személynél találtak jelentős mértékű radioaktivitást. Ők azóta is kártérítést kapnak a sugárzás okozta tartós egészségügyi problémáik miatt.

A goiâniai katasztrófa máig Brazília legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő nukleáris balesete.

Írta: C. H. Gardiner

Forrás: The Rio Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság