Egy brazil jobboldali csoport, amit egy olyan messianisztikus szektavezér vezetett, aki azt állította magáról, hogy földönkívüliekkel van kapcsolatban, terrortámadásokat hajtott végre, hogy igazolja az ország katonai diktatúráját, derült ki frissen felfedezett archív dokumentumokból.

A felfedezés napokkal az ország elnökválasztása előtt történt, egy erősen megosztó kampány közepén, amelyben az élen álló jelölt – a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro – aranykorként beszél a diktatúra időszakáról.

A terrortámadásokkal a diktatúra fokozását akarták igazolni - Fotó: Archív

Az archív dokumentumokat megszerző Publica független hírügynökség nyomozása szerint a félkatonai csoport terrortámadásokat hajtott végre, hogy az ország katonai vezetői igazolhassák a keményebb elnyomást.

Az iratokból – amelyek között a csoport tagjainak feljegyzett vallomásai is szerepelnek – az is kiderült, hogy a támadásokra titokban egy tábornok biztatta őket, aki közeli kapcsolatban volt Arthur da Costa e Silva akkori elnökkel és a szövetségi rendőrséggel.

Az új információk megerősítenek más, az 1964 és 1985 közötti brazíliai katonai rezsim idején elkövetett, az állam által szorgalmazott jobboldali terrortámadásokról szóló beszámolókat.

„Mindig is volt egy erős sejtés, hogy ezek a jobboldali csoportok ténylegesen készültek ilyesféle támadásokra. A meglepetést ezeknek a dokumentumoknak a részletessége okozta” – mondta Luiz Dias, a São Pauló-i Pápai Katolikus Egyetem történész professzora és a brazil katonai diktatúra szakértője.

A csoportot a második világháborúban a hadseregben szolgáló Aladino Félix vezette, aki Dino Kraspedon álnéven írt egy könyvet „Kapcsolatom a repülő csészealjakkal” címmel, és aki azt állította magáról, hogy a zsidó nép megváltója.

„Bolondnak tartották” – mondta a nyomozás végző Vasconcelo Quadros, „de kapcsolatban állt a hatóságokkal.”

Félix egy tizennégy rendőrtisztből álló csoportot vezetett, amely 1967 decembere és 1968 augusztusa között egy sor terrortámadást hajtott végre – tizennégy bombát robbantottak, fegyvereket és robbanószereket loptak, és kiraboltak egy bankot. A célpontjaik között volt a São Pauló-i értéktőzsde, a titkosrendőrség egyik központja és egy olajvezeték is.

1968 márciusában baloldali fegyveres csoportok szintén elkezdtek bombákat robbantani. Ahogy az erőszak fokozódott, a katonai kormány a baloldali terrorizmust használta igazolásul, hogy bevezessen egy mérföldkövet jelentő rendeletet, ami nagyban megnövelte a diktatúra hatalmát, és egyben a legelnyomóbb korszak, az úgynevezett anos de chumbo, avagy a vezetés évei kezdetét jelentette.

Brazília Igazság Bizottságának egy 2014-es jelentése 434 ember meggyilkolásáért és eltüntetéséért tette felelőssé a diktatúrát.

Félixet és csoportját 1968-ban letartóztatták. Félix alig több mint három évet töltött börtönben, mondta Quadros, és végül 1985-ben halt meg.

1981-ben egy őrmester életét vesztette és egy kapitány megsebesült, amikor egy autóba rejtett bomba robbant a Rio de Janeiró-i Rio Centro konferencia központnál. Egy idén publikált CIA-dokumentum szerint mindketten a Doi-Codi hírszerző ügynökség tagjai voltak.

Írta: Dom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság