A legújabb információk szerint a Falkland-szigetek lakosságát egy titkos CIA-terv szerint Skóciába telepítették volna át. Az Egyesült Államok azt tervezte, hogy közbelép, és Argentínának adja a szigeteket az 1982-es megszállás után, derül ki azokból a jelentésekből, amelyeket a CIA honlapján közzétett tizenkét millió dokumentum között talált a brit sajtó.

A rendkívül érdekes „Falkland-szigeteki válság megoldása” címet viselő dokumentumot az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Tanácsának elnöke, Henry Rowen írta Ronald Reagan külügyminisztériumi tanácsadójának, Paul Wolfowitznak.

Henry Rowennek (a képen) határozott elképzelései voltak a Falkland-szigeteket illetően - Fotó: Archív

A CIA első jelzései arról szóltak, hogy Nagy-Britannia „alábecsüli” az argentin hadsereget a háborúban, amit Londontól nyolcezer kilométerre vív.

Rowen ezt írja: „A Falkland-szigetek lakosai egy három éves időszakot fognak kapni, hogy átgondolják, hogy maradnak-e a Falkland-szigeteken, vagy áttelepülnek egy másik brit fennhatóság alatt álló területre, az Egyesült Királyságba, vagy más brit felségjog alatt álló területre, amiért fejenként százezer dollárt kapnak majd.”

Hozzáteszi, hogy „valószínűleg sok lakos ezt elegendő ösztönzésnek fogja tartani, hogy máshova költözzön, talán Skóciába vagy máshova, ahol a körülmények hasonlóak a Falkland-szigetekéhez”.

„Azok a lakosok, akik nem akarnak áttelepülni, szabadon maradhatnak és argentin állampolgárokká válhatnak a három év letelte után. Az áttelepülés költségeit minden költözni szándékozó falklandi lakosnak az argentin és a brit kormány fele-fele arányban fogja fedezni.”

Arról is ír, hogy egy ilyen áttelepítés költségei a felét sem érnék el annak az összegnek, amit Nagy-Britannia költött a katonai csapatok a térségbe küldésére az argentin inváziót követően.

Azzal folytatja, hogy Argentínának büntetést kellene fizetnie Nagy-Britanniának a megszállás okozta károk miatt, és kompenzációt is kellene fizetnie az új szuverenitási megállapodás alapján visszakövetelt vagyonért.

Ennek a kompenzációnak az összegét egy furcsa módon egy „Málta, Ausztria és Finnország” vagy „Málta, Svájc és Ausztria” képviselőiből álló testületnek kellene megállapítania.

A CIA weboldala szerint az emlékeztető feljegyzés január 1-i, bár ez becslésnek tűnik, mivel az eredeti iraton nem szerepel dátum. Rowen ugyanakkor utalást tesz az argentin megszállásra, ami azt jelenti, hogy az valamivel a háború április 2-i kitörése után íródhatott.

Rowen 2015-ben meghalt, de Wolfowitz még él. George H. Bushnak is dolgozott, és határozottan támogatta az iraki inváziót, és azoknak a táborát gyarapította, akik azzal vádolták Szaddám Husszeint, hogy atom- és vegyi fegyverei vannak.

Noha nem értett Irakhoz, döntő szerepe volt az iraki hadsereg és bürokrácia leépítésében, ami csak még több ellenséget kreált, így végül távoznia kellett. A Világbank elnökének nevezték ki, ahonnan szintén távoznia kellett kötelezettségszegés miatt, mivel a szeretőjét szerződtette és más megkérdőjelezhető lépéseket tett.

Az elmúlt években korábban titkosan kezelt dokumentumok korlátozott nyilvánosságra hozatala új megvilágításba helyezte az Egyesült Államok szerepét a falklandi háborúban.

A Reagan-kormányzat hivatalosan semleges álláspontot képviselt a háborúval kapcsolatban, mivel félő volt, hogy felkorbácsolódnának az Egyesült Államok-ellenes érzelmek Latin-Amerika szerte.

Tavaly decemberben Argentína és Nagy-Britannia megállapodott 123 a Falkland-szigeteken eltemetett argentin katona földi maradványainak azonosításában.

Nagy-Britannia nagy erőkkel azon van, hogy javítsa kapcsolatait Argentínával, amióta a piacpárti Mauricio Macri vette át az elnökséget Cristina Fernándeztől, bár Argentína továbbra is igényt tart a szigetek feletti fennhatóságra.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság