Ahogy Fidel Castro hamvai keresztülhaladnak az ikonikus kubai városon, Santa Clarán, a teleSUR áttekinti, hogy mi teszi ezt a várost ilyen fontossá Kuba forradalmi történelmében.

Amikor Fidel Castro közel 57 évvel ezelőtt győzedelmesen bevonult Havannába, ahol támogatói ezrei várták az utcákon, forradalmi sikerét részben annak a katonai győzelemnek köszönhette, amelyet Ernesto „Che” Guevara és hős csapatai Santa Clarában arattak tizenegy nappal korábban.

A döntő Santa Clara-i csatában egy páncélvonatot is elpusztítottak Che csapatai - Fotó: Archív

A Santa Clara-i harcok 1958. december 31-én véget vetettek Fulgencio Batista diktatúrájának. A csata miatt Batista kénytelen volt elhagyni Kubát és Spanyolországba menekülni, ahol fasiszta kollégája, Francisco Franco fogadta őt és hatalmas – 300 millió dollárra becsült – vagyonát.

A kubai fővárostól, Havannától 270 kilométerre fekvő csendes városban, Santa Clarában folyó harcokat Che vezette. Fidel a Sierra Maestrából az egyik legbizalmasabb vezetőjét küldte a város elfoglalására: Che Guevarát, aki a Ciro Redondo Nyolcas Számú Támadó Hadoszlop parancsnoka volt.

Korántsem volt biztos a győzelem. Batista komolyan megerősítette Santa Clarát, és Che csapataival szemben a hadsereg majdnem tízszeres túlerőben volt; háromszáz forradalmárral kétezer-ötszáz katona állt szemben. Ezenkívül a Batista-rezsim tíz tankkal és egy páncélvonattal is rendelkezett.

A Santa Clara-i lakosok támogatásának, és vélhetően Batista hadseregéből dezertálóknak köszönhetően Che csapatainak Molotov-koktélokkal sikerült ártalmatlanná tenniük a páncélvonatot, amelyből rengeteg fegyvert zsákmányoltak.

Ezzel egy időben a Santa Clara-i emberek barikádokat emeltek, hogy feltartóztassák a városban köröző katonákat, így Che csapatai támadásba tudtak lendülni. A támadás előtti hetekben a Santa Clara-i rendőrség a beszámolók szerint számos helyi lakost kínzott meg, akiket a lázadók támogatásával vádoltak.

A csata végérvényesen fordulópontot jelentett a kubai forradalmi harcokban, és hatalmas lendületet adott támogatói moráljának.

Ha háromszáz rosszul felszerelt lázadó el tudott foglalni egy egész laktanyát, amit egy katonákkal teli páncélvonat védett, akkor a Batista uralmának nyilvánvalóan vége volt. Valóban, tizenkét órával a város elfoglalása után elrepült Kubából és a forradalom kikiálthatta győzelmét.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság