Yanga, Yanga, Yanga / Ma a lelkedhez szólok / Itt, ezen a helyen / Yangáért szól a versem / Mandinga, malanga, bamba / Rumba, mambo, szamba.

Így szól a veracruzi születésű Kansas City-beli költő, Xánath Caraza dicsőítő éneke Gaspar Yangához, aki 1570-ben rabszolgafelkelést robbantott ki, amelynek nyomán a szökött rabszolgák telepet alapítottak Mexikóban.

Yanga és szökevény társai további harminc éven át viseltek gerillaháborút a spanyol birodalom ellen, és meglepetésszerű rajtaütéseket hajtottak végre Új-Spanyolország fő kikötője, Veracruz környékén. A helyi történettudomány szerint Yanga körülbelül a mai Gabon hercege volt, és neve a joruba nyelvben büszkeséget jelent. Több évtizedes harca során Yanga más rabszolgákat is kiszabadított a fogságból.

1609-ben, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljon a rabszolgákkal, Luis de Velasco alkirály Pedro González de Herrera kapitány vezetésével egy közel ötszáz fős katonai alakulatot küldött Yanga ugyanilyen számú csapata ellen. A két sereg a Córdoba város közelében lévő Río Blancónál találkozott egymással, ahol Yanga állandó támadásai visszavetették a Veracruz és a gyarmati főváros, Mexikóváros közötti forgalmat. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, ami még az alkirály tiszteletét is kiváltotta Yanga szökevényei iránt. Az egykori rabszolgák 1618-ban aláírtak egy szerződést a spanyol koronával, amellyel egy telepet hoztak létre, San Lorenzo de Negrost, az amerikai kontinens első ilyen jellegű, feketék által alapított telepét.

Yangáról nem lehet sokkal többet tudni, még az sem ismert, hogy mikor született vagy mikor halt meg. Az viszont bizonyos, hogy 1932-ben San Lorenzo városát átnevezték, és annak a bátor férfinak a nevét kapta, aki alapította.

Yangára emlékezve – és azzal, hogy afrikai dobok ritmusára ver a szívünk – ünnepelhetjük az örökségünket.

Forrás: Latino Rebels

Fordította: Latin-Amerika Társaság