1997. szeptember 4-én, csütörtökön a 32 éves olasz Fabio Di Celmónak üzleti találkozója volt reggel kilenckor Óhavannában. A forgalom miatt késésben volt, és lemondta a találkozót, helyette a Hotel Copacabana felé vette az irányt, ahol apja, Giustino várta.

Onnan felhívta két gyerekkori barátját, Enrico Gallót és Francesca Argelit, akik Fabio javaslatára Kubában töltötték a nászútjukat.

A szobában tartózkodó Giustino hallotta, hogy a fia megbeszél egy találkozót a két barátjával a szálloda halljában lévő bárban, hogy eldöntsék, hogy hova menjenek egy búcsúebédre, mielőtt délután hazautaznak Olaszországba. Délben Fabio elindult a találkozóra. Édesapja ekkor látta őt utoljára életben.

Eközben a terrorista Luis Posada Carriles által felbérelt Ernesto Cruz León salvadori zsoldos egy nagy erejű pokolgép aktiválását készítette elő a szálloda mosdójában.

Fabio Di Celmo az édesanyjával

Fabio megérkezett a hallban lévő bárba, hogy megkeresse a rá váró barátait. Ahogy a területet elkezdték megtölteni a szállodavendégek, Cruz León a hall egyik hamutartójába tette a bombát.

Giustino hallotta a robbanást a szobájában. Néhány perccel később a recepciós feltelefonált, hogy tájékoztassa, a fia súlyosan megsérült, és a Cira García Központi Kórházba szállították a nászutasokkal együtt, akik megúszták sérülés nélkül.

Giustino egyenesen a kórházba ment. Amikor megérkezett közölték vele, hogy a fia meghalt.

Kuba és a futball szerelmese

Fabio Di Celmo az olaszországi Genovában született 1965. június 1-én. Barátai kedves és barátságos emberként emlékeznek rá. Simone Riveruzzo, aki egy futballcsapatban játszott Fabióval így beszélt róla: „Nem volt a szavak embere, de mindig is szeretett nevetni és viccelődni (…). Gyakorta mesélt lelkesen kubai utazásairól. Szerette az országot és annak lakosait, és az volt az álma, hogy egyszer elvisz minket oda.”

Fabio azóta szerette a futballt, hogy hétévesen elkezdte űzni a sportot. A Libertas csapatban játszott, illetve másokban is Genova környékén, de a legnagyobb dolog a Sciarborasca volt, az utolsó csapat, amelynek tagja volt.

A gyilkosok

Amikor a kubai hatóságok letartóztatták, Cruz León elmondta, hogy Luis Posada Carrilesszel áll kapcsolatban. Ez senkit sem lepett meg. Az ismert terrorista egyszer kijelentette: „Teljes mértékben felelős vagyok minden kubai területen elkövetett, a havannai rezsim ellen irányuló cselekményért.” Egy újságíró nem sokkal a bombamerénylet után megkérdezte tőle, hogy sajnálja-e Fabio Di Celmo halálát, amire Carriles így válaszolt: „Szomorú dolog, ha valaki meghal, rosszkor volt rossz helyen.”

Fabio a genovai Arenzano temetőben álló sírkövén egyértelmű üzenet áll: „1997. szeptember 4-én egy salvadori zsoldos által felrobbantott gyilkos pokolgép elvette a fiatal Fabio Di Celmo életét.” Eredetileg az szerepelt rajta, hogy „gyilkos amerikai pokolgép”, de az olasz hatóságok azt kérték, hogy a melléknevet töröljék.

Írta: Pedro Antonio García

Forrás: Granma, 2015. szeptember 4.

Fordította: Latin-Amerika Társaság