A két CIA-ügynök, akik Argentínában részt vettek Jesús Cejas – akinek a maradványait nemrégiben szállították haza Kubába – és Crescencio Galañena kubai diplomaták megkínzásában az ország hatóságainak védelmét élvezve háborítatlanul élnek az Egyesült Államokban.

Michael Townleyt, az amerikai ügynököt, akit a CIA kölcsönadott a DINA-nak (a Pinochet-diktatúra titkosrendőrsége Chilében), és Guillermo Novo Sampolt, a CIA-ügynök Luis Posada Carriles régi kubai-amerikai cinkosát az FBI, amivel mindig is együttműködtek, a CIA, amelynek piszkos munkáját végezték, és az amerikai külügyminisztérium védi, amely nem vesz tudomást róla, hogy az Egyesült Államok területén tartózkodnak.

Crescencio Galañena Hernández és Jesús Cejas Arias

Dokumentált tény, hogy Townley (akit legutóbb Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő meggyilkolásával vádoltak meg – a szerk.) és Novo aktív szerepet játszott Jesús Cejas Arias és Crescencio Galañena Hernández kubai diplomaták megkínzásában, akik Argentínában tűntek el a katonai diktatúra (1976-1983) alatt.

José Luis Mendéz Méndez kubai történész és kutató éveket töltött a két férfi maradványainak felkutatásával, akiket a kubai forradalom mártírjainak tartanak.

Guillermo Novo Sampol (jobboldalt), a testvérével Ignacióval, a 'Halál a kommunistákra' jelszavú Kubai Nacionalista Mozgalom aktivistájaként

Aprólékos nyomozása során Méndez 2004. július 19-én interjút készített Manuel Contreras Sepúlvedával, a chilei DINA főnökével.

„Contreras elárulta, hogy 1976. augusztus 11-én amerikai ügynöke, Michael Townley és a Miamiban védelem alatt élő nemzetközi terrorista, Guillermo Novo Sampol Argentínába utazott, hogy kivallassa és megkínozza Jesús Cejas Arias és Crescencio Galañena Hernández kubai diplomatákat.”

A két kubai diplomata maradványait a Buenos Airestől 28 kilométerre fekvő Virreyesben találták meg, egy olyan területen, ahol az argentin történelem ezen időszakának áldozatai után folyt kutatás. Cejast és Galañenát 1976. augusztus 9-én rabolták el Argentína Belgrano körzetében.

Jean-Guy Allard