Amint erről a korábbi cikkeinkben beszámoltunk kubai orvosok dolgoznak különböző külföldi missziókban Latin-Amerika, Afrika és Ázsia nyomornegyedeiben, valamint szegény családokból származó külföldi diákok végzik orvosi tanulmányaikat Kubában.

A külföldön tevékenykedő kubai orvosok, ahogyan már erre is utaltunk a korábbiakban, nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendenek a helyi lakosság körében, mert nagyon jól képzettek és mindig készek foglalkozni az ún. „veszélyes” betegekkel, például Thaiföldön a leprásokkal vagy Haitin a kolerás betegekkel.

Ugyanakkor az ezekben a missziókban végzett munka, – bár valamivel jobban keresnek, mint az otthoni kollégáik – nem jár magas fizetéssel. Sok kubai orvos rájön, hogy sokkal többet tudna keresni az Egyesült Államokban.

Néhányan közülük engednek a kísértésnek és menedékjogot kérnek az USA-ban.

Ezt pedig az USA cinikus és álszent módon ki is használja. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és különböző ügynökségei 2006-ban elindítottak egy programot, amely a külföldi humanitárius missziókban dolgozó kubai orvosokat biztatja disszidálásra. Ez az ún. Cuban Medical Professional Parole Program, amelynek célja hogy „elszívja a kubai agyakat”. Ez a lépés azért különösen aljas és képmutató, mert ezzel nemcsak Kubát károsítják meg (persze ott sem a kubai vezetést, hanem a kubai embereket), hanem azokat a szegény, elmaradott embereket, akiknek szolgálatában ezek az egészségügyi szakemberek állnak, és akik közül sokan korábban, a kubaiak érkezése előtt nem láttak még orvost.

Az Egyesült Államok szerint azonban Kuba a „gonosz tengelyéhez” tartozik, annak a nyilvánvaló ténynek ellenére, hogy a karibi szigetország segítséget nyújt a világ népessége legszegényebb rétegeinek.

2008 decemberében, a Bush-elnökség utolsó napjaiban, Michael Leavitt egészségügyi államtitkár beszédet mondott a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában, Washingtonban. A téma a globális egészségügy kihívásai volt, azonban az egyik célpontja nem a malária, az AIDS vagy a rák volt, hanem Kuba. „Az egészség kormányok és eszmék legitimizálója”, mondta. „Az egészség legitimizálja a forradalmi szocialistákat is. Kuba kicsi szigetéről Fidel Castrónak csekély hatalma van, de mestere annak, hogy hogyan használja az egészségügyi diplomáciát, hogy puha hatalomra tegyen szert.”

„Az orvosok a közösségek megbízható tagjaivá lesznek és roppant befolyásos politikai szervezőkké válnak a szegények és a hátrányos helyzetűek között. Ilyen az alkatuk… Politikailag aktívvá válnak. Táplálják az elégedetlenséget, mindezt kis fizetésért és még Castro is nyer egy kevés pénzt az üzleten. Ez valójában egy nagyon okos stratégia. Azt mondom önöknek, hogy az nem jó az Egyesült Államoknak, ha Kubától függő közép-amerikai államok jönnek létre… Az egészségügy ezeknek a kormányok számára lakmuszpapír, azt jelzi, hogy legitimek-e, hogy hatékonyak-e. Az egészségügyet használni a demokrácia és a szabadság eszméinek lejáratására egy olyan taktika, amit egyenesen a felkelők kézikönyvéből húztak elő.”

Leavitt nem volt egyedül ezzel a nézetével. 2001-ben az Egyesült Államok és más országok is elutasítottak egy kubai felajánlást, amelynek értelmében Kuba személyzetet biztosított volna egy, a HIV kezelését megcélzó nagyszabású nemzetközi program számára, anyagi forrásokért és gyógyszerekért cserébe. 2006-ban pedig Washington elindította a már említett Cuban Medical Professional Parole Programot, ami disszidálásra biztatja a külföldön dolgozó kubai orvosokat, és gyorsított eljárásban menedékjogot biztosít nekik az Egyesült Államokban. És miközben Barack Obama pozitív megjegyzésekkel illette Kuba egészségügyi diplomáciáját, az Egyesült Államok blokádja és a Cuban Medical Professional Parole Program továbbra is érvényben van.

Azonban az Egyesült Államokba távozó kubai orvosoknak mégsem olyan könnyű a munkába állás az USA-ban, mint ahogyan ezt hitték. A Szolidaritás Határok Nélkül elnevezésű, miami székhelyű szélsőjobboldali szervezet szerint, amit szintén az USA kormánya irányít, mint ahogy ezt a The New Herald című újságnak elmondták, kétszáz kubai fogorvos, akik a missziókból disszidáltak és menedéket kaptak az Egyesült Államok nagykövetségein, azért nem tudnak elkezdeni dolgozni az észak-amerikai országban, mert Kuba nem erősíti meg a diplomájuk hitelességét.

Az újság Dasha Frías fogorvos történetét emelte ki, aki titokban hagyta ott a Barrio Adentro Missziót Venezuelában. Az asszony Kolumbián keresztül érkezett Miamiba. A fent említett okok miatt nem tud a szakmájában az Államokban dolgozni, úgyhogy pénztáros lett egy helyi éjszakai bárban. Azt azonban nem kérdezte meg tőle a lap, hogy hogy lehet, hogy erre a lehetőségre nem figyelmeztették korábban.

A probléma azonban igazából nem a diplomáról szól – sokkal inkább az USA bürokráciájával van gond. Az Egyesült Államok törvényei szerint sokan nem kaphatnak letelepedési engedélyt, mert tagjai a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetségnek. Ráadásul szakmai és angolnyelv-vizsgát is tenniük kell.

Az újság szerint több mint 3.000 orvos menekült különböző útvonalakon keresztül az Egyesült Államokba az elmúlt öt évben. A „különböző” kifejezés illegális útvonalakat takar. Még a szökevényeknek szervezett titkos repülőjáratokra is volt példa. Ez a szám azonban mégis túlzásnak tűnik egy másik lap, a The Wall Street Journal hivatalos amerikai kormányzati forrásokból származó információinak tükrében. Eszerint ez év januárjáig az orvosok száma, akik a négy év során politikai menedékjogot kérvényeztek 1.574 fő volt, vagyis 1,89 százaléka a szolidaritási programokban résztvevő összes szakembernek.

Ez a szám nem túl nagy, de a nyugati sajtó továbbra is szajkózza a Kuba-ellenes propagandát. 2011 márciusában azt mondták, hogy a kubai diplomák körüli problémák a közeljövőben megoldódnak. Philadelphiában az Egyesült Államok hatóságai létrehoztak egy bizottságot, amelynek feladata külföldi orvosi diplomák újbóli érvényesítése.

Kuba, a nyugat által blokád alatt tartott szegény ország, körülbelül 37.000 orvost foglalkoztat a világ 77 országában. Ez példa nélküli jelenség. A világ legnagyobb gazdasága és a világ legnagyobb hatalommal rendelkező országa, az Amerikai Egyesült Államok megpróbálja tönkretenni ezt a programot azáltal, hogy „elcsábítják” a kubai orvosokat.

A The New Herald szerint Venezuela minden a Barrio Adentro Misszióban dolgozó orvos után 200.000 dollárt fizet Kubának. „Ez hazugság, de többet is fizetünk majd, ha erre szükség lesz. Másfél millió életet mentettek meg és 400 millió konzultációt biztosítottak a venezuelai népnek. Ez sokkal fontosabb számunkra”, mondta Elias Jaua, Venezuela alelnöke.

A kubai vezetés felismerte, hogy lépéseket kell tennie az illegális emigráció csökkentésére. Továbbra is küzdenek a képzett személyzet elvándorlása ellen.

„A mi ellenségünk nem az imperializmus, sem pedig a külföldön élő honfitársaink. A mi ellenségünk a saját hibáink”, mondta Raúl Castro kubai elnök, a kubai kormány augusztus elsejei ülésén. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a kormány meg fogja változtatni a bevándorlási törvényt, hogy megkönynyítse az utazásokat és a diaszpórával való kapcsolattartást. Ugyanakkor leszögezte, hogy Kuba nem fog szemet hunyni az agyelszívás felett.