2017 volt Mexikó történetének legerőszakosabb éve, a hivatalos adatok szerint több mint huszonötezer gyilkosság történt az országban. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy ezeket az adatokat rögzítik. A szervezett bűnözést terhelte felelősség ezeknek a gyilkosságoknak a kétharmadáért.

Miközben Enrique Peña Nieto mexikói elnök, és hivatali elődje, Felipe Calderón is több mint egy évtizede háborút viselnek a bűnözői bandák ellen, vajmi kevés eredményt tudnak felmutatni.

A drogkartellek vezetőinek levadászása nem sok hatással volt az erőszak mértékére - Fotó: Reuters/Daniel Becerril

Számos nagyobb kartell vezetőjét letartóztatták vagy megölték, de ahelyett, hogy csökkentette volna a gyilkosságok számát, a kartellek elleni hadjárat a már meglévő bűnszervezetek szétaprózódásához és új kábítószer-kereskedő bandák megjelenéséhez vezetett.

Ez a kronológiai áttekintés négy nagyobb kartellel – a Sinaloával, a Juárezzel, a Tijuanával és a Gulffal – kapcsolatos főbb eseményeket veszi sorra Calderón elnökségének elejétől kezdve mostanáig.

2018

Január: Mexikóban csak az év első nyolc napjában kétszáznegyven gyilkosság történik.

2017-ben összesen 25.339 gyilkosságot követtek el – a legtöbbet azóta, hogy 1997-ben gyűjteni kezdték ezeket az adatokat.

Január 18.: A mexikói kormány kijelenti, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzése, miszerint Mexikó „a világ legveszélyesebb országa” „nyilvánvalóan nem igaz”. Hozzáteszi, hogy „az Egyesült Államokban a kábítószerek iránt tapasztalható nagy kereslet” szerepet játszik a Mexikóban dúló erőszakban.

Január 13.: Carlos Dominguez Rodríguezt agyonlövik a kocsijában. Ezzel ő lesz a 131. újságíró, akit 2000 óta Mexikóban megöltek.

Jogvédő csoportok szerint a mexikói újságírókat azért válnak gyakran célponttá, mert feltárják a kartellek és más bűnözői csoportok tevékenységeit, illetve a kartellek kapcsolatait a korrupt állami szervekkel és a rendőrséggel. Azt mondják, hogy a gyilkosságok gyanúsítottjai gyakran a kartellek bérgyilkosai vagy törvényen kívüli rendőrtisztek.

Az Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) szerint Mexikó „a nyugati félteke legveszélyesebb országa az újságírók számára”.

2017

Január 19.: Joaquín „El Chapo” Guzmánt, a legnagyobb hatalommal rendelkező kábítószer-kereskedő szervezet, a Sinaloa kartell vezetőjét kiadják az Egyesült Államoknak.

Ekkor van az, „hogy a drogbáró ténylegesen elkezdi elveszíteni a hatalmát (…), és elkezdődik a harc »El Chapo« Guzmán utódlásáért” – írja a Debate híroldal.

2016

Augusztus 17.: Guzmán két fiát a Sinaloa kartell legnagyobb riválisává előlépő Jalisco Új Generáció kartell elrabolja.

A Jalisco Új Generáció tagjai korábban a Sinaloa fegyveres szárnyának számítottak. Az egykori szövetségesével való szakítás óta a Jalisco Új Generáció Mexikó egyik legnagyobb hatalommal rendelkező és az egyik legerőszakosabb bűnszervezetévé nőtte ki magát.

Július 27.: A Polgármesterek Országos Szövetsége és a Mexikói Helyi Hatóságok Szövetsége közös jelentésükben arról számolnak be, hogy 78 polgármestert öltek meg a drogháború 2006-os kezdete óta. A legtöbbjüket drogkartellek végezték ki.

Január 8.: Guzmánt, aki 2015 júliusában szökött meg az Altiplano szövetségi büntetésvégrehajtási intézetből, újra elfogják, és visszaviszik ugyanabba a börtönbe.

2015

Március 4.: A Los Zetas Z-42-ként is ismert vezetőjét, Omar Treviño Moralest a szövetségi erők letartóztatják. Ez a szervezet az erőszakos módszereivel, például lefejezésekkel vált hírhedtté.

Mexikó kétmillió dollárt ajánlott fel olyan információkért, amelyek segíthetnek Treviño elfogásában; az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) pedig ötmilliót.

Treviño a hírek szerint azóta vezette a szervezetet, hogy bátyját, Z-40-t, azaz Miguel Ángel Treviño Moralest 2013-ban elfogták.

2014

Október 9.: Elfogják a Juárez kartell vezetőjét, El Viceroyt (Alkirály) alias Vicente Carrillo Fuentest.

Március 9.: A Templomos Lovagok vezetőjét, Nazario Morenót a hadsereg tűzharcban megöli.

2013

Október 25.: A Tijuana kartell alapítóját, Manuel Aguirre Galindót, más néven El Caballót (Ló) elfogják.

2012

December 1.: Enrique Peña Nieto elnök lesz, és azt ígéri, hogy a nagy horderejű bűncselekmények, gyilkosságok, emberrablások és zsarolások csökkentésére fog koncentrálni a kartellek vezetői utáni hajsza helyett.

Szeptember 12.: A Gulf kartell vezetőjét, Jorge Eduardo Costilla Sánchezt (El Cos) letartóztatják.

2011

Szeptember 20.: A La Familia Michoacana egyes tagjai kiválnak a kartellből, és új szervezetet alapítanak Templomos Lovagok néven.

2010

Szeptember 12.: Őrizetbe veszik a Beltrán-Leyva kartell második számú vezetőjét, Sergio Villareal Barragánt, vagyis El Grandét (A Nagy).

Augusztus 30.: A Beltrán-Leyva kartell vezetőjét, Édgar „La Barbie” Váldez Villarealt letartóztatják.

Július 29.: Megölik Ignacio „Nacho” Coronelt, aki állítólag a Sinaloa kartell harmadik számú vezetője volt.

Január: A Los Zetas, a Gulf kartell fegyveres szárnya, kiválik a szervezetből.

A Jalisco Új Generáció kartell szintén szakít a Sinaloa kartellel. Nemesio Osegura Ramost, „El Menchót” tartják a vezetőjének.

2009

December 17.: A Beltrán-Leyva kartell vezetőjét, Arturo Beltrán-Leyvát megölik.

Március 19.: A Sinaloa kartell vezetője, Ismael „El Mayo” Zambada fiát, Vicente Zambadát, más néven „El Vicentillót” letartóztatják.

2008

Január 21.: Letartóztatják Alfredo Beltrán-Leyvát, a Sinaloa kartellből kiváló Beltrán-Leyva kartell egyik alapítóját.

Édgar Váldez Villareal otthagyja a Sinaloa kartellt, és megalapítja a Cartel Pacífico del Surt (Dél-csendes-óceáni kartell).

A jelentések szerint az erőszakos halálesetek 2008-ban háromezerről hatezer-háromszázra emelkednek.

2007

Január 19.: A Gulf kartell vezetőjét, Osiel Cárdenast kiadják az Egyesült Államoknak.

2006

December 11.: Calderón elnök első műveletére a kábítószerekhez köthető erőszak ellen Michoacán államban kerül sor, ahol a drogtermelés és csempészés rendkívüli módon megnövekedett az 1980-as évek óta.

December 1.: Felipe Calderón elfoglalja az elnöki széket, és kemény fellépést ígér a bűnözés és a kábítószer-kereskedelem ellen.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság