Ecuadori kommunisták a védelem első vonalában

Szeptember 30-án, csütörtökön a Nemzeti Rendőrség laktanyáit elfoglalták a rendőri csapatok és tisztek, tiltakozva a "Csendőri szolgálat és adminisztratív életpálya" (LOSCCA) törvény ellen, visszakövetelve olyan munka "vívmányokat", mint az előléptetési és kitüntetési bónuszok. 

Emiatt az elnök, Rafael Correa az ország első számú rendőrségi körletébe ment (quitói 1. ezred), ahol - ahogy később megerősítette - egy sikertelen puccsot terveztek el. Ettől a pillanattól kezdve egy sor szokatlan esemény történt. Röviddel beszéde elmondása után az elnök emberrablás áldozata lett a rendőrségi kórház épületében. Rövidesen ezután beszüntette működését minden, főleg az állami CNT által szolgáltatott kommunikációs csatorna, és az Internet. Ezalatt a különböző televíziós csatornák semmit sem említettek az eseményről, hasonlóan ahhoz, ahogy ez Venezuelában történt.
Perceken belül a tűzoltók, igazságügyi, minisztériumi dolgozók, a Népfront (az MPD - PCMLE szervezete) csatlakoztak a rendőrök tiltakozásához, a repülőtereket lezárták, az utak megteltek tüntetőkkel és útlezárásokkal a rend fenntartása érdekében. A bónuszok és más kedvezmények visszakövetelésének "ártatlan" jelszavai átváltoztak harsány "fuera Correa"-ká ("Kifelé Correa!" - a szerk.) és "Correa te jodiste con la policia te metiste" ("Correa rábasztál a rendőrséggel, bezártak téged" - a szerk.). Támogatásuk jeleként több száz drága luxusautó csatlakozott a rendőrséghez dudálva, így fejezve ki elégedettségüket az elnök megdöntésével.
Később a Népfront gyülekezete megtámadta a kormány szimpatizánsait, akik a Függetlenség terén gyűltek össze a jogállamiság támogatására. Miközben a katonák, az ingadozók is, kijelentették  támogatásukat az elnök felé, azalatt a szociális szervezetek, és a demokratikus erők a puccsisták elleni harci riadóra a Carondelet palota előtt gyűltek össze, ahol számtalan beszéd lelkesítette a jelenlévő szimpatizánsokat, köztük a kormányzat "magányos" szimpatizánsait, a País mozgalom tagjait, szocialista aktivistákat, és az Ecuadori Kommunista Párt (PCE), valamint az Ecuadori Kommunista Ifjúság (JCE) tagjait.
A tömegek szerepe a haladó elnök kiszabadításában
Az Ecuadori Kommunista Párt figyelmeztette tagságát a lehetséges puccsista veszélyre, és amikor szükségessé vált, kiadta a "harci riadót", mely szerint minden aktivistának ki kellett özönlenie az utcákra, megvédeni a haladó folyamatokat, a demokratikus és alkotmányos rendet, fellépni az ország legreakciósabb erőivel, az oligarchia és a puccsista jobboldal reakciós elemeivel szemben.
Ekkor, a függetlenség terén összegyűlt tömeg egy "az elnököt kiszabadító" menetben átment a rendőrségi kórházhoz, eközben a  média  meg sem említette ezt a népi reakciót.
Az aktivisták és szimpatizánsok és hős hazafiak hosszú sorai átgyalogoltak Quito népes negyedein, a San Juanon, és a Las Casason keresztül a kórházhoz. Öt háztömbnyire tőle feltartóztatták a menetet a rendőrség különleges alakulatai (GOE), és megtámadták őket. Ezalatt az Avigunda Mariana de Jesúson, a rendőrségi kórházzal szemben több ezer ember gyűlt össze "kiszabadítani" az elnököt. Mindkét helyen folyamatos harcok voltak.
Ennek ellenére a San Gabriel utcában, ahol a függetlenség teréről érkezett tömeg előrenyomult és szokatlan erőszakba ütközött, megmutatkozott - sokkal inkább, mint ahogyan azt elismerték - a puccs valódi karaktere. A rendőrség oldaláról való bekiabálások érthetővé tették "függelemsértésüket". "Fidel pénzeli őket", "nem szeretjük a kommunistákat"- kiabálták, miközben megtámadták a tüntetőket, köztük kommunistákat, akik a negyed lakóinak segítségével tucatnyi barikádot építettek, a rendőrség egyes csoportjai pedig gúnyosan elégették a PCE vörös zászlóit.
Ezen a területen a harc aggasztóan sokáig elhúzódott. Délutánra a látkép csatatérre hasonlított. Sörétespuska lövések, gumilövedékek és könnygázgránátok jelezték a kiszorítás kezdetét. Több "rendőr" - valójában a jobboldal fizetett emberei - fegyverével a tüntetőkre lőtt. Lövéssorozatok dörrentek, de az éjszaka elrejtette, honnan jöttek a lövések.
A tüntetők egyes csoportjai pisztolyokkal válaszoltak, de erőfeszítésük hiábavaló volt. A másik oldalon automata fegyverek lövései hallatszottak és több tucat könnygázgránát árasztotta el a környéket.
A rendőröknek sikerült kiüríteniük a kórház környékét. Mindkét oldalon a rendőrök és a "rendőrök" elkezdték átkutatni a negyed bárjait és házait elbújtatott tüntetőket keresve. Ez a bérgyilkosok őrjárata volt.
A tüntetés vezetői értesültek róla, hogy 7: 30-kor a katonaság be fogja venni a kórházat.
Annak ellenére még nyolc órakor nem látszott a szerencsés befejezés, az automata fegyverek sorozatai a végét jelentették a "függelemsértésnek".
A puccskísérlet felelősei a polgárháború szélére sodorták az ecuadori népet. Lucio Gutiérrez, Fausto Cobos, Gilmar Gutiérrez (mindannyian tartalékos katonatisztek) a rendőrség tisztjeivel, tisztviselőivel - főleg a középvezetésből - próbálták a puccsot végrehajtani. Csatlakozott hozzájuk a MPD - PCMLE, az állami szervek bürokratikus, betokosodott, jobboldali tisztviselői, a bíróságok és minisztériumok dolgozói, stb.
Az Ecuadori Kommunista Ifjúság megszervezi az ellenállást
Mindez a belügyminiszter, Gustavo Jalhk, az ecuadori fasiszta, puccsista jobboldal egész apparátusa, valamint a népi reakciót figyelmen kívül hagyó médiumok cinkos egyetértésével történt.
A recept, amit alkalmaztak, először Venezuelában, és aztán - sikerrel - Hondurasban, bizonyítja, hogy az imperializmus megpróbál csapást mérni a Dél-Amerikában lejátszódó politikai és szociális átalakulásra a leggyengébb térségekben, mivel el kell ismernünk, hogy az ecuadori folyamat, habár az eseményekből győztesen került ki, nem tartozik a legerősebbek közé. Főleg, mivel a kormányzaton belül jobboldali elemek is találhatók, akik gyengíteni akarják a forradalmi baloldal tevékenységét és megpróbálják a "mérsékelt" polgári mozgalmakat támogatni.
Az az igazság, hogy akik szeptember 30-án szervezetten harcoltak és megszervezték a felvonulást, azok a baloldali szervezetek voltak, köztük az Ecuadori Kommunista Párt. Ennek a ténynek figyelmeztető jelnek kell lennie az elnök számára, hogy az oligarchiával és az imperializmussal való szembefordulásában semmire sem megy az "opportunistákkal", a "cserkészekkel", a mérsékelt jobboldaliakkal, csupán a baloldali pártokkal és szervezetekkel, akik most kiadják az új jelszót: radikalizálódás!
Fordította: Slakta Norbert