Idegengyűlölő populista retorika használata, a külföldieket bűnözőknek beállítani és a bevándorlásellenes hangulatot félrevezető statisztikákkal szítani – ezt a narratívát a legtöbben Donald Trump amerikai elnök bevándorlás-politikájával azonosítanák. Ugyanakkor ez a bigott diskurzus nemcsak az Egyesült Államokban fordul elő. Argentína elnöke, Mauricio Macri szintén bevándorlásellenes retorikát és politikát folytat országában.

Nemrégiben az argentin elnök úgy fogalmazott, hogy a kormány „nem hagyhatja a továbbiakban, hogy a bűnözők Argentínát válasszák annak helyszínéül, hogy elkövessék a bűncselekményeiket”.[i] Ez a fajta diskurzus nemcsak egy részét képezi Macri bevándorlásellenes stratégiájának, mely különösen a Peruból, Paraguayból és Bolíviából érkező bevándorlók ellen irányul. Februárban Macri kiadott egy elnöki rendeletet, melyben korlátozta a bevándorlást, és lehetővé tette a bevándorlók bírósági döntés nélküli kitoloncolását.[ii] Ezzel a rendelettel Macri kihasználja a bűnözéssel és közbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, és cinikusan a bevándorlókat bűnbakká tételével tesz szert politikai haszonra.

Macri a bevándorlásellenes retorikájával az emberek félelmeit lovagolja meg - Fotó: COHA

Macri bevándorlási rendeletének nyelvezete teljesen félrevezető és jól példázza az általa alkalmazott idegenellenes gyűlöletkeltést. A rendelet azt állítja, hogy a szövetségi büntetés-végrehajtási intézetekben raboskodó foglyok 22 százaléka külföldi állampolgár annak ellenére, hogy azok csak a lakosság 4,6 százalékát teszik ki.[iii] Ezt a számot kiragadták a kontextusból és félrevezető a börtönökben lévő külföldiek tényleges számával kapcsolatban. Valójában ez az argentin szövetségi börtönökben lévők 16 százalékát teszik ki.[iv] Ha Argentína összes büntetés-végrehajtási intézetét nézzük, beleértve a tartományi börtönöket is, ahol a legtöbb foglyot őrzik az országban, a bebörtönzött külföldiek aránya 5,7 százalékra csökken – ami messze kevesebb, mint amit Macri állít.[v] Mi több, a rendeletben említett 22 százaléknyi külföldi fogoly 60 százalékának ügyében még nem hoztak ítéletet.[vi] Ezek a félrevezető statisztikák felkeltik a bevándorlással szembeni félelmet és igazolják Macri egyes külföldi állampolgárok ellen irányuló kirekesztő politikáját.

Ha a statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a külföldi állampolgárok semmivel nem követnek el nagyobb valószínűséggel bűncselekményt, mint az Argentínában születettek, akkor miért alkalmaz a kormány ilyen gyűlölettel teljes retorikát? Macrit az argentinok bizonytalan érzései motiválják ebben. Nemrégiben az argentinok 33,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bűnözés és a közbiztonság miatt aggódik a legjobban.[vii] Ezek a félelmek abból az általános érzetből erednek, hogy az elmúlt néhány évben megugrott a bűnözés Argentínában. Noha az igaz, hogy az elmúlt években nőtt a bűnözés az országban, de Argentína még így is a második legbiztonságosabb ország Dél-Amerikában, és a hetedik a nyugati féltekén. A Global Dialogue 2002 és 2005 között végzett felmérése kimutatta, hogy bár ebben az időszakban csökkent a bűnözés, az argentinok mégis azt érzékelték, hogy romlott a közbiztonság.[viii] Ez a megállapítás arra enged következtetni, hogy az ország biztonságérzete nem feltétlenül áll összefüggésben a bűnözés mértékének növekedésével.

A 2015-ös kampány során Macri egyik fő érve, amivel az akkori elnököt, Cristina Fernández de Kirchert támadta, az volt, hogy Fernández a hivatali ideje alatt küzdött elég hatékonyan a bűnözés ellen. Most, hogy Macri hatalmon van, számos, elődjéhez hasonló stratégiát, növeli a rendőrség létszámát és erősíti a korrupcióellenes kezdeményezéseket. A Macri-adminisztráció rájött, hogy képtelenség meggyőzni az embereket arról, hogy biztonságban vannak, amikor a biztonságérzetük nem feltétlen az általuk megtapasztalt valóságból ered. Viszont a bevándorlók bűnbakká tételével úgy állíthatja be magát, mint aki védelmezi Argentínát a bűnözéstől, és így szavazatokat szerezhet.

Macri politikai stratégiája ellentmond Argentína a bevándorlókkal kapcsolatos nagylelkű szellemiségének. Argentína alkotmánya előírja a külföldieket megillető egyenlő bánásmód szükségességét és kötelességét.[ix] Macri maga is egy olasz bevándorló gyermeke, aki korábban méltatta az argentin olasz bevándorlók hosszú történelmét.[x] Azonban miközben Macri azt sugallja, hogy az európai bevándorlás üdvözlendő, addig narratívája a latin-amerikaiakat démonizálja és nemkívánatosnak nyilvánítja.[xi] Az őslakos bevándorlókra való ilyesfajta neheztelést az argentin belbiztonsági miniszter, Particia Bullrich az év elején tette egyértelművé, amikor a perui és paraguayi bevándorlókat drogcsempész banditáknak nevezte. Valójában a bevándorlók mindössze 0,07 százalékát ítélték el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért.[xii] A mostani argentin kormányzat az őslakos bevándorlókkal szembeni bánásmódja nemcsak hogy besározza Argentína bevándorlókkal kapcsolatos pozitív történelmét, de hatástalannak is bizonyul. Macri bevándorlásellenes politikája nem segít az argentin embereken, hiszen semmiképpen sem a bevándorlók jelentik a bűnözés elsődleges forrását az országban. Ellenben ez a polarizációs politika csak a bevándorlók befeketítését segíti elő, és ami rosszabb, a mindennapok részévé teszi a rasszizmust és az idegengyűlöletet.

Írta: Jack Pannell és Felipe Galvis-Delgado

Megjelent a Council on Hemispheric Affairs honlapján.

Fordította: Latin-Amerika Társaság


[i] Simon Romero and Daniel Politi. “Argentina’s Trump-Like Immigration Order Rattles South America.” The New York Times. February 2017

[ii] Patrick Corcoran, “Macri’s Toughened Immigration Rules Evoke Trump and Risk Isolating Argentina”, World Politics Review, February 2017.

[iii] Federico Fahsbender and Patricio Teshei, “Los números de los delitos cometidos por extranjeros en la Argentina.” Infobae, February 2017.

[iv] “Sólo el 5,7% de los presos en la Argentina son extranjeros.” La Nacion. September 2014.

[v] Ibid.

[vi] Federico Fahsbender and Patricio Teshei, “Los números de los delitos cometidos por extranjeros en la Argentina.” Infobae, February 2017.

[vii] Gabriel Kessler, “Rising Levels of Insecurity in Latin America,” Global Dialogue, July 13, 2012.

[viii] Ibid.

[ix] “Argentina’s Constitution of 1853, Reinstated in 1983, with Amendments through 1994.” Constitute Project. June 2017.

[x] “Tras los dichos de Pichetto, Macri elogió las ‘distintas corrientes inmigratorias’”, La Nacion, November 2016.

[xi] Simon Romero and Daniel Politi

[xii] Franco Spinetta, “La ministra discrimina pero sólo el 0,07 de los inmigrantes está preso por la ley de drogas.” Pagina 12, January 2017.