Változni fogunk, mert változnunk kell. A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság fordulóponthoz érkezett.

Az eddigi tevékenységünket meg kell újítani, hogy sikeresebben tudjunk a jövőben működni. Ezért határozta el vezetőség teljes egyetértésben, hogy szeptemberben egyesülni fog a Magyar-Kubai és a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság és egységes mozgalmat hozunk létre Latin-Amerika Társaság néven.

latin-amerika_2.jpgDöntésünkbe több tényező is belejátszik. Mind külpolitikai, mind belpolitikai okok. Amikor megalakultunk 2005-ben, akkor Kuba mellett csak Venezuela volt a forradalom fő vezérfonala. Jelenleg szerencsére már a földrész országainak többségében baloldali vezetés van, amely elutasítja az Egyesült Államok újragyarmatosítását. Ezért a nevünk, miszerint mi „csak” Venezuelával vagyunk szolidárisak, nagyon megtévesztő. Azzal, hogy egyesülünk, sokkal erőteljesebben tudunk foglalkozni a latin-amerikai forradalmi folyamatokkal, új barátokat, új partnereket tudunk találni a kontinens baloldali, kommunista pártjaiban. A továbbiakban is tagjai maradunk a Hands off Venezuelának. Londonban is Coordinadora Latinoamericana néven próbálnak meg összefogni a Latin-Amerikával szolidáris mozgalmak. Ezt az átalakulást mind a magyarországi kubai és venezuelai nagykövetség megérti és támogatja. Simor András tiszteletbeli elnökünk a továbbiakban is örömmel vállalja ezt a tisztséget.

 

Belpolitikailag is sok minden változott Magyarországon. Azt mindenki láthatja, hogy a hazai radikális baloldal összeomlott. Ahová csak nézünk mind ideológiailag, mind szervezetileg csak káoszt és romokat látunk. Nyilván a jövőben szükség lesz arra, hogy elemezzük, hogy is jutottunk, hogy is juthattunk idáig, de pillanatnyilag nem ez a legfontosabb. Most az alapoktól kell felépíteni a radikális baloldalt hazánkban.

 

Hogy is kapcsolódik ehhez a Latin-Amerika Társaság? Nyilvánvalóan kellemes dolog lenne a L’art pour L’art politizálás, semmi mást sem teszünk, mint tudósítunk a forradalmi mozgalmakról, de ezt most és itt egyetlen egy marxista sem teheti meg. A marxista baloldalnak szellemi offenzívát kell indítani, amelyben mi is részt kívánunk venni. Amikor Latin-Amerikával fogunk foglalkozni, egyben az európai, kelet-európai és a magyarországi helyzetről is fogunk beszélni. Amikor azt fogjuk vizsgálni, hogy hogyan küzdenek a népek Latin-Amerikában a neoliberális politika, az IMF diktátumok, a kizsákmányolás, stb. ellen, akkor azt is vizsgálni kívánjuk, hogy mi itt, hogyan tudnánk harcolni ezek ellen, más országokban milyen tapasztalatok vannak és abból mi mit tudunk hasznosítani. Célunk, hogy a közeljövőben ebből a társaságból egy marxista szervezet jöjjön létre, amely belpolitikailag is fel tud lépni.

 

Rengeteg tervünk van a jövőre nézve. Szeptember közepén kiadunk egy – egyelőre – internetes havi lapot. Az első szám már készen is van, hamarosan mind pdf, mind html formátumban feltesszük a megújult honlapunkra. A majd’ harminc oldalas újságunkban nem csak latin-amerikai, hanem az európai és a magyar antikapitalista és antiimperialista mozgalmak helyzetéről is fogunk írni. Ennek az újságnak Kupi László lesz a főszerkesztője.

 

Mostantól, az eddigiekkel ellentétben sokkal interaktívabb szervezetet képzelünk el, ki kívánjuk építeni a helyi csoportjainkat, az egyoldalú információáramláshoz képest szeretnénk, ha megfelelő kommunikáció lenne oda és vissza tagjaink és szimpatizánsaink között.

Szintén szeptember közepén tartjuk az egyesülési kongresszusunkat, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődő magánszemélyt, de akár szervezetet is, amely csatlakozna hozzánk – természetesen az önállóságát nem feladva -, vagy akár csak szívesen együttműködne velünk a jövőben. A kongresszuson a szokásainknak megfelelően bemutatunk egy filmet Második hódítás címmel, amely az európai multinacionális tőke behatolását mutatja be Latin-Amerikába. Erről a rendezvényről természetesen még bővebb információt és meghívót küldünk.

 

Októberben várjuk Budapestre a venezuelai Ezequiel Zamora Parasztszövetség (FNCEZ) képviselőit, akik bemutatják a jelenlegi agrármozgalmak harcát az oligarchák ellen.

 

Egy alapítványt is életre hívunk, hogy ezzel is segítsük az informálódást a latin-amerikai ügyekről.

Mind a magyarországi baloldali pártokat, civil szervezeteket meg fogjuk keresni, hogy közös akciókat kezdeményezzünk. Külföldi szervezetekkel is folyamatosan keresni fogjuk a kapcsolatot, mindazokkal, akik támogatják a latin-amerikai forradalmi mozgalmakat. Itt is kiigazítás kell az elmúlt időszakhoz képest, amikor a külföldi kontaktus kimerült az Európai Baloldali Párttal. Súlyos hibánk volt, hogy hagytuk elhalni a szolidaritási szervezetek kelet-európai együttműködését.

 

Tehát: ha érdekelne bővebb információ a Latin-Amerika Társaságról, ha szívesen csatlakoznál, ha szívesen írnál, fordítanál az újságunkba, ha tudnál minket bármiben támogatni, akkor jelentkezz nálunk, örömmel várunk Téged!

 

Kupi László, a Magyar-Kubai Szolidaritási Társaság elnöke

Székely Péter, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság vezetőségi tagja