A Magyar – Venezuelai Szolidaritási Társaság és a Demokratikus hálózat közös tüntetést tartott tegnap, május 19-én a horvát nagykövetség előtt a Pulában, Horvátországban egy május elsejei demonstráció közben letartóztatott két fiatal ügyében.

A közös felhívásunkhoz hét szervezet illetve párt csatlakozott, ezzel kilenc tagúra bővítve a tiltakozó csoportok száma számát. A csatlakozók szervezetek: Zöld Baloldal, Magyarországi Munkáspárt 2006, Fiatal Baloldali Unió, ATTAC, Marx Károly Társaság, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége valamint a Magyar Antifasiszta Liga. A tüntetésen szintén részt vett Hegyi Gyula Európai Parlamenti képviselő, hogy kifejezze szolidaritását a letartóztatott horvát fiatalokkal. 

A demonstráció zárásaként átadtuk petíciónkat a horvát nagykövetség képviselőjének. A petícióban követeltük a horvát bíróságtól, hogy hozzon felmentő ítéletet a két fiatal ügyében és szolgáltassa vissza a tüntetés után elkobzott zászlót, valamint követeltük a horvát kormánytól, hogy tegyen lépéseket az antikommunista politika véget vetése érekében, illetve a horvát hatóságok emberi jogokat sértő akciói ellen.

A demonstráció végén a rendőrség elvitte Vajnai Attilát, amiért vörös csillagot viselt, ami ma már Magyarországon legálisnak számít.

horvat_nagykovetseg_016.jpg

horvat_nagykovetseg_019.jpg

horvat_nagykovetseg_020.jpg

horvat_nagykovetseg_027.jpg

horvat_nagykovetseg_028.jpg