Zsúfolásig megtelt a Kossuth Klub nagyterme szombaton délután, amikor a két szolidaritási társaság, a Magyar-Kubai és a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság tartotta megemlékezését a kubai forradalom 50. évfordulója alkalmából. A majd' 120-130, többségében fiatal résztvevő közösen ünnepelte Latin-Amerika első forradalmát.

Elsőként Soraya E. Álvarez Núnez asszony, a Kubai Köztársaság nagykövete szólt a nagyszámú közönséghez. Beszédében elmondta, hogy látni lehet szerte a világon, hogy a kubai forradalom egyre több barátot, szimpatizánst szerez. Ennek a forradalomnak az eredményei önmagáért beszélnek. Hangsúlyozta, hogy Kubának továbbra is szüksége van a szolidaritásra, hogy sikerüljön megőrizni a függetlenségét és szuverenitását, hogy meg tudja óvni a forradalom vívmányait. 

Dömény János, volt kubai nagykövet személyes élményeit mondta el. Ő, mint diplomata jelen volt a kubai forradalom kezdeti szakaszainál, személyesen ismerte Che Guevarát és a többi kubai vezetőt.

Kupi László, a Magyar-Kubai Szolidaritási Társaság vezetője a magyar-kubai kapcsolatokról beszélt. Egészen az 1800-as évektől kezdve napjainkig foglalta össze a két ország politikai, kulturális kötelékeit. Megállapította, hogy 1990 óta az egyik napról a másikra megszűntek, csökkentek a kapcsolataink Kubával. 

A beszédek után levetítettük a legújabb filmünket, a Januári győzelmek című dokumentumfilmet. Ez évről évre, 1959-től mutatja be a kubai forradalom menetét. 

A film után a kubai nagykövetség meginvitálta a résztvevőket egy ünnepi koccintásra az általuk készített kubai koktélokkal.  

Köszönjük mindenkinek, aki eljött!

img_8956_kicsi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

               img_8959_kicsi.jpg                      img_8982_kicsi.jpg                      img_8910_kicsi.jpg