Nagy sikerrel, telt házzal tartotta meg első előadását a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság (MVSZT), azóta, hogy hivatalosan is csatlakozott a Hands off Venezuela nemzetközi szervezethez.

mvszt_konf_nov8_048_kicsi.jpg2008. november 8-án, szombaton tartotta meg rendezvényét a MVSZT, ami előtt a kongresszus elfogadta, hogy a szolidaritási társaság hivatalosan is tagszervezete lesz a Hands off Venezuela (HOV) nemzetközi szervezetnek.  

A nyilvános első bemutatkozáson minden szék foglalt volt a budapesti Kossuth Klubban, sőt még a folyosóról is jócskán ki kellett pótolni a nagyterem székeit, hogy minden érdeklődő elférjen.  

A rendezvény legfontosabb része a HOV aktivistái által készített No Volverán című film első magyarországi bemutatója volt, de sokan kíváncsiak voltak a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság és a Hands off Venezuela közös bemutatkozására. A rendezvényt aktív részvétellel támogatta a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi nagykövetsége, felszólalt Adriana Gottberg nagykövet asszony is, aki egyfelől méltatta azon magyar fiatalok tevékenységét, akik ezt a folyamatos szolidaritási munkát végzik Venezuela, a forradalom támogatására, azóta a fél éve, amióta ő hazánkban van. Másrészt bemutatta a Hands off Venezuela működését, azt a nemzetközi szolidaritást, amely már 40 országban működik, innentől kezdve Magyarországon is.  

mvszt_konf_nov8_025_kicsi.jpgEzután Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság újból megválasztott elnöke ismertette a résztvevőknek a társaság eddigi akcióit és a további terveit. „Sikeres hónapok állnak mögöttünk. Elkészült a MVSZT saját honlapja, folyamatos tájékoztatást adunk a venezuelai, latin-amerikai eseményekről, folyamatokról. Sikerült sok-sok új szimpatizánst találnunk, tehát a jövőben még fokozottabban kell folytatnunk ezt a munkát" - szólt Kalocsai Kinga beszámolója. 

Nagy szeretettel üdvözölte a megjelenteket, külön a venezuelai szolidaritás külföldi barátait. Megjelentek a rendezvényünkön a szlovák, a szerb, a cseh HOV szervezetek képviselői, vezetői. A rendezvény után – már kötetlenebb formában – sikerült beszélni arról, hogy a jövőben még aktívabb, még szorosabban együttműködő hálózatot kell létrehozni a kelet-közép-európai venezuelai szolidaritási, és marxista szervezetek között. Tény, hogy ezen szervezetek jobban értik egymást, mivel a történelmünk – többé kevésbé – hasonló. (Különösen jó volt, hogy a szlovákiai és a szerbiai barátaink többsége magyar nemzetiségű. Nagyon érdekes dolgokat meséltek a szerbiai és szlovákiai etnikai „feszültségekről”, de ez egy másik történet.) 

Francesco Melri, a HOV egyik nemzetközi vezetője legfőképpen a No Volverán filmről, ennek létrejöttének körülményeiről beszélt. Ez a film egy teljesen új momentumát mutatja be a venezuelai bolivári forradalomnak. Itt nem az állam szervezi meg a kapitalista ipari működés megváltoztatását, hanem maguk a munkások veszik a kezükbe a gyárat, ők szervezik meg a termelést és az értékesítést. Ez a lényege mindazoknak a változásoknak, amelyek jellemzik Venezuelát és Latin-Amerika forradalmait.  

mvszt_konf_nov8_037_kicsi.jpg A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság csatlakozását a Hands off Venezuela szervezethez úgy jellemezte, hogy ez mindkét félnek egy nagyon nagy lehetőség a további munka szempontjából. A HOV nem szól bele a nemzeti tagszervezeteinek a működésébe, de segíti anyagilag, szervezetileg, kapcsolatokkal és információkkal, hogy az összes országban ezen társaságok minél jobban működjenek. De mindenkinek magának kell a működésének módját megtalálni.

„Ahogy eddig tapasztaltuk nem csak az újonnan létrejött, az újonnan csatlakozott szervezetek tudnak tanulni tőlünk. Sőt. Mi, a Hands off Venezuela nemzetközi osztálya is sokat tudunk tanulni a más országban lévő, működő szervezetektől. Hogyan tudjuk szélesíteni a szolidaritást, hogyan tudjuk megszólítani a fiatalokat, a munkásokat a baloldal, a nemzetközi szolidaritás, a forradalom ügyének” - mondta Francesco Merli.  

A film előtt még Benyik Mátyás, az ATTAC-Magyarország szervezet elnöke köszöntötte néhány szóban a MVSZT kongresszusát, konferenciáját. A film – a későbbi beszámolókból – mindenkinek nagyon tetszett. Olyan eseményekről számolt be, amelyek teljesen ismeretlenek Magyarországon. Olyan forradalmi potenciáról, amely Európában már régóta nem tapasztalt. De a konfliktusok, a tőke és a munka konfliktusa ugyanaz. Csak ott radikálisan harcolnak a kizsákmányolás ellen. 

A film után a venezuelai nagykövetség fogadást adott a résztvevők tiszteletére, itt nyílt lehetőség arra, hogy az új érdeklődők, megismerkedjenek a régi tagokkal, szimpatizánsokkal.