Kedves Barátunk!

A Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség elküldte hozzánk a forradalom 50. évfordulójára szervezett nyári munkabrigád felhívását. Ennek a lényege, hogy július 27-tól augusztus 13-ig, tehát majd’ két hétre lehetőség van kiutazni Kubába, megismerni az országot, részt venni egy brigádban.

50aniversario-p.jpgA Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaságot kérték fel, hogy hazánkból szervezze meg a kiutazást, hogy minél több emberhez juttassa el ezt a remek lehetőséget.

Az alábbiakban olvashatjátok a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség és a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség ismertetőjét.

A tervünk, hogy 40 fiatal ki tudjon menni Kubába, részt tudjon venni a konferencián, a munkabrigádba és megismerje ezt a karibi országot, a forradalom eredményeit.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kubai KISZ-szel és minden érdeklődőt azonnal tájékoztatunk a fejleményekről.

Pontos összegeket, hogy mennyibe kerül a repülőjegy és mennyi a kint tartózkodás költsége még nem tudunk. Szervezik, hogy jóval olcsóbban lehessen kiutazni, de erről csak néhány hét múlva lesz információnk. Hamarosan létrehozunk egy találkozót Jesus Mora, a kubai KISZ Magyarországon élő vezetője és azok között, akiket érdekel ez a lehetőség.

Várjuk az érdeklődők jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) 2009-es kubai akciói 

Kedves Elvtársak,

A 2009-es év a világ minden antiimperialista fiatalja számára különleges jelentőségű. Egyfelől ebben az évben van a NATO megalapításának. 60. évfordulója, 60. évfordulója a bűnnek, rombolásnak, és gyilkolásnak (mindazok ellen, akik bármilyen módon is küzdöttek az imperializmus ellen.) Másfelől ez a kubai forradalom dicsőséges győzelme 50. évfordulójának az éve, ami nagyszerű példája annak, hogy az imperializmus folyamatos támadásai ellenére, fel lehet építeni egy olyan országot, ahol a béke, haladás és szuverenitás uralkodik.

Eme jeles év apropóján a DIVSZ számos nemzetközi, tömeges részvételű akciókat szervez, amelyeken a világ minden tájáról a fiatalok meg tudják osztani egymással élményeiket az imperializmus elleni harcról, és amelyen a hősies kubai emberek meg tudják osztani élményeiket egy olyan országról, amely fejlődik, és ahol nincsenek egyenlőtlenségek az emberek között. 

2009 nyarán a DIVSZ egy tíz napos nemzetközi önkéntes munkabrigádot szervez Kubába a kubai forradalom 50. évfordulójának alkalmából és egy három napos szemináriumot (július 28-tól 30-ig) a „Legyőzzük az imperializmust” jelszóval. A szeminárium témái a kubai forradalom 50. évfordulója és a NATO 60 éves bűnös működése lesz. 

Azért, hogy ne követeljünk túl sokat a házigazda kubai elvtársaktól, a DIVSZ és a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség úgy döntött, hogy ne minden brigád egyszerre legyen Kubában, hanem csak a szeminárium ideje alatt (július 28-30) találkozna a két csoport. Az első csoport július 17-27-ig fog részt venni a brigádban, a második pedig július 31-től augusztus 10-ig. Ez azt jelenti, hogy mindkét csoport ugyanannyi időt lesz Kubában (15 napot, beleértve az érkezés és az indulás napját), de nem ugyanakkor.

Nagyon kérünk mindenkit, hogy kezdje elintézni a szükséges dolgokat, mert nem lesz lehetőség kivételeket tenni a dátummal kapcsolatban, és arra sincs lehetőség, hogy előrébb vagy hátrébb toljuk az eseményt. Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos lehetőség egy nagy részvételű nemzetközi antiimperialista akciót tartsunk. Ezért azt kérjük mindenkitől, hogy május 8-ig küldje el a részt venni szándékozók neveit, útlevél számait. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy csak azok vehetnek részt a szemináriumokon, akik a brigádokban is részt vesznek. A következő részben megtaláltok minden technikai információt, ami a segítségetekre lehet, de felhívjuk minden szervezet figyelmét, hogy azonnal lépjen velünk kapcsolatba, ha bármilyen kérdés adódik. Az esemény konkrét összetételét május 8-án és 9-én vitatjuk meg Havannában. A propagandaanyagok letölthetőek lesznek a DIVSZ központi honlapjáról (www.wfdy.org) az „Activites” részben. Várunk minél több jelentkezőt, hogy minél nagyobb, nemzetközi ifjúsági rendezvényt tudjunk tartani, hogy egy újabb lépést tegyünk afelé, hogy biztosak legyünk abban, hogy LEGYŐZZÜK AZ IMPERIALIZMUST! 

Elvtársi üdvözlettel,

A DIVSZ Központja

Technikai információk a nemzetközi brigádról és az és az önkéntes munkáról

-          Minden brigád minimum 10 és maximum 40 főből fog állni, annak ellenére, hogy nincs limit arra, hogy egy szervezet hány ember delegál. Ha 40-nél több fő jelentkezik, akkor két brigádba lesznek osztva.

-          Minden szervezetnek el kell küldenie a delegáció minden tagjának nevét, útlevélszámát és nemét legkésőbb egy hónappal a Kubába való érkezésük előtt, és a repülőjegy információit (érkezés, indulás) 15 nappal a Kubába való érkezésük előtt.

-          A vízumokat a kubai nagykövetségen vagy konzulátuson kell kérni és A-6-os (esemény vízum) típusú vízum kell, a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség külügyi irodája meg fogja tenni ez ügyben a szükséges lépéseket. Ez ügyben a brigád minden tagjának teljes nevét, születési dátumát és helyét, végzettségét, állampolgárságát és útlevél számát meg kell küldeni.

-          A brigádoknak kell a költségeiket állni, amely változni fog attól függően, hogy hány tagja van a brigádnak és hány napot töltenek Kubában. Az összeget majd banki átutalással kell elküldeni a CUBAMAR ügynökségnek, ezzel kapcsolatban később lesznek bővebb információk. Ezt a költséget egy hónappal a Kubába való érkezés előtt meg kell küldeni.

-          Kint Kubai Konvertibilis Pesoban (CUC) lehet fizetni. Kubába Eurót vagy Dollárt lehet vinni, amit ott át tudnak váltani CUC-ra. A Kubai Nemzeti Bank honlapján meg lehet nézni az aktuális árfolyamokat.

-          Az Amerikai Dollárról CUC-ra való váltás esetén 20% adót kell fizetni.

-          Ha valaki elhagyja az útlevelét, el kell mennie saját országának Kubában lévő nagykövetségére/konzulátusára, hogy megkapja a szükséges dokumentumokat, ahhoz hogy azonosítani lehessen a Kubából való elutazáskor és saját országába való megérkezéskor.

-          Az A-6-os vízum 30 napig érvényes. Abban az esetben, ha brigád valamely tagjának szüksége van arra, hogy meghosszabbítsa vízumát 25 dollárt kell fizetnie CUC-ban és a Kubai Kommunista Ifjúsági Szervezet külügyi irodája meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket a bevándorlási ügyek irodájában.

-          Ha valaki elhagyja repülőjegyét, fel kell keresnie azt a légitársaságot, amivel érkezett és ki kell fizetnie a szükséges plusz díjat egy új jegyért.

-          A brigádok minden tagjának 25 CUC-t kell fizetnie a reptéren adóként, amikor elhagyják Kubát.

-          Minden brigád számára lesz politikai program a fővárosban, amik során ifjúsági- és diákszervezetekkel fognak találkozni, ezen kívül a történelmi és társadalmilag jelentős helyeket meg fogják látogatni. Ezután néhány napos önkéntes munka fog következni az ország egyik megyéjében a mezőgazdaság és az építkezés különböző terein.

-          Minden brigádot kísérni fog valaki vagy a Kubai Kommunista Ifjúsági Szervezettől vagy egy diákvezető.

-          Tolmácsolást tudunk garantálni angol, francia és német nyelvre.

-          Abban az esetben, ha a brigádnak tolmácsolásra van szüksége más nyelven, legalább 15 nappal érkezésük előtt szólniuk kell.

-          Ha a brigádnak szüksége van a vízumhoz vagy bármihez meghívóra, akkor a külügyi iroda ezt el fogja küldeni az egyes országokba spanyol és ha szükséges angol nyelven.

-          Tájékoztatni kell a Kubai Kommunista Ifjúsági Szervezetet arról, ha a brigád bármely tagja fizikailag akadályoztatott vagy kóros betegségben szenved. Szintén tájékoztatni kell, ha van a brigád tagjai között vegetáriánus vagy olyan, aki nem eszik meg bizonyos ételeket. Kérjük, minél részletesebben tájékoztassatok.

-          Ha a brigád szeretne adományt hozni, kérjük, tájékoztassatok előtte, hogy ehhez a felelős kapcsolatokat megküldjük.

-          Amint meg lesz az egyes brigádok programja azokat elküldjük, ha az elküldött programmal kapcsolatban a brigádnak problémája van, változtatni akar rajta akkor lesz lehetősége, mert miután megérkeztek Kubába nincs lehetőség semmilyen változtatásra. 

A csoport tervezete

Nap                 Csoport  

Július 27.          A delegációk érkezése
Július 28.          „Legyőzzük az imperializmust”
Július 29.          „Legyőzzük az imperializmust”
Július 30.          „Legyőzzük az imperializmust”
Július 31.           Brigád

Augusztus 1.     Brigád

Augusztus 2.     Brigád

Augusztus 3.     Brigád

Augusztus 4.     Brigád

Augusztus 5.     Brigád

Augusztus 6.     Brigád

Augusztus 7.     Brigád

Augusztus 8.     Brigád

Augusztus 9.     Brigád

Augusztus 10.   Brigád

Augusztus 11.   Brigád

Augusztus 12.   Brigád

Augusztus 13.   Brigád

Augusztus 14.   A delegációk hazautazása