Szeptember 11-én lesz 36 éve, hogy fasiszta puccsal megdöntötték Salvador Allende, demokratikusan megválasztott chilei elnök kormányát. Az Egyesült Államok kormánya és a CIA által támogatott katonai hatalomátvétel első pár napjában több mint 5000 embert öltek meg, illetve a következő három év során 130 000 embert tartóztattak le.

chilevence.jpg36 évvel ezelőtt – 1973. szeptember 11-én – Chilére zúdult a pokol minden ördöge. Augusto Pinochet és társai adott jelre félredobták a lojalitás, az alkotmány- és törvénytisztelet addig viselt álarcát, s egy szempillantás alatt átalakultak hóhérokká és börtönőrökké.

Ennek emlékére, tisztelegve a chilei Népi Egység, a sokféle baloldali, marxista, kommunista pártok egysége előtt előadást, filmvetítést tartunk 2009. szeptember 11-én, pénteken 18.00 órai kezdettel a Békatanodában (1084 Bp., Bérkocsis u. 41., a Blaha Lujza tértől 5 percre).  A rendezvényt a Demokratikus Hálózat, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság és a Magyar Egyesült Baloldal szervezi. 

Rövid beszédek, vers után bemutatjuk Patricio Guzmán Salvador Allende című filmjét, amelyet a 2004-es cannes-i filmfesztiválon Arany-Pálma díjjal tüntettek ki. A 100 perces, spanyol nyelvű filmet magyar felirattal mutatjuk be. 

A film eredeti dokumentumokkal, a még élő kortársak segítségével bemutatja Latin-Amerika első, demokratikus eszközökkel hatalomra jutatott kísérletét egy szabad, az igazságon és egyenlőségen alapuló társadalomra. 

A film így végződik: Venceremos! Győzni fogunk!

Salvador Allende nem halt meg! Allende bennünk él! Bennünk, akik emlékeznek rá. Meg kell ismernünk életét, munkásságát és tovább kell nekünk is mennünk azon az úton, amelyen ő elindult. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Üdvözlettel:

A szervezők: Demokratikus Hálózat, Magyar Egyesült Baloldal,
Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság