A hét elején a venezuelai nagykövetség invitálására kerekasztal beszélgetés folyt le a venezuelai függetlenségi nyilatkozat megjelenésének évfordulóján. A budapesti venezuelai nagykövetségen lezajlott előadáson sokan jelentek meg. A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság meghívására is sokan eljöttek, sok barátunk, baráti szervezetünk tiszteletét tette, amit köszönünk nekik.

kerekasztal_003_2.jpgMegnyitónak Gabriel Guillén és Victoria Zhadko venezuelai gitárművészek remek előadását hallgathatták meg a megjelentek. 

Bevezetőként, vitaindítóként két remek előadást hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként Dömény Zsuzsa professzorasszony ismertette a venezuelai demokrácia történetét. Elmondta, hogy rövid kitérő ellenére Venezuelában nem volt katonai diktatúra, mindig érvényesült a polgári demokrácia. Ezért sok baloldali ember, sok forradalmár ebben az országban talált menedéket. 1998-tól, Hugo Chávez hatalomra jutása óta Venezuela a demokrácia új, kiterjedtebb formáját, a közvetlen demokráciát vezette be. Dömény professzorasszony szólt azokról a missziókról, amelyek a neoliberalizmus miatt mélyszegénységben élő venezuelai lakosságot segítik az elmúlt tíz évben. 

Simor András költő és műfordító aktualitással kezdte a beszédét. Elmondta, hogy nemrég tért vissza Venezuelából egy költőkonferenciáról. Latin-Amerikában hatalmas felháborodást keltett a hondurasi puccs, szerte Venezuelában tömegek tiltakoznak ellene. Sajnálatosnak nevezte, hogy hazánkban alig-alig lehetett a médiákban erről hiteles beszámolót hallani. Külön megdicsérte Társaságunkat, hogy következetesen beszámolt, tiltakozott a hondurasi eseményekről, sok-sok venezuelai barátjának mutatta meg állásfoglalásainkat. Javasolta, hogy ezen rendezvényen megjelentek is nyilatkozatban tiltakozzanak a hondurasi puccs ellen, melyet a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság vezetője és jelenlévő tagjai alá is írtak. 

Az előadások után sokan tettek kiegészítéseket, sokan szóltak hozzá. A rendezvényt állófogadás zárta, ahol venezuelai ínyencségeket kóstolhattak meg a résztvevők. 

Az egész kerekasztal beszélgetésről videó felvétel készült, melyet egy venezuelai alternatív televízió csatorna fog leadni.