A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság, mint baloldali értékeket valló, a demokratikus elvek és az emberi jogok mellett kiálló szervezet elítéli a Horvátországban május 1-én történt eseményeket, amikor Pulában letartóztatta a rendőrség Horvátország Szocialista Munkáspárt két fiatal tagját azzal az indokkal, hogy kommunista zászlót lengettek.

flag.jpgUgyanarról a szervezetről van szó, amely meghívta Társaságunkat Zágrábba a május 23-i hétvégre, hogy mutassuk be szolidaritási munkánkat, mivel ők is egy hasonló aktivitásba szeretnének kezdeni, ők is kiállnak Venezuela és a térség baloldali folyamatai mellet. 

A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság ez ügy kapcsán Zágrábi látogatása során át fogja adni szolidaritási üzenetét a horvát szervezet tagjainak. Kérünk mindenkit, magánszemélyt, szervezetet, pártot, hogy fejezzék ki tiltakozásukat az esemény kapcsán. Kérünk minden tiltakozó személyt és szervezet, hogy küldje el nevét és tiltakozó mondatait e-mail címünkre, amit majd átadunk Horvátországban.

Az esemény rövid leírása:

Május elseje ünneplése és az Uljanik hajógyár privatizációja elleni tüntetésen Pulában, Horvátország Szocialista Munkás Pártjának két fiatal tagját elvitte a rendőrség, azzal az indokkal, hogy „kommunista” zászlót lengettek.

A zászló a Jugoszláv Kommunista Szövetség történelmi zászlaja volt, alapja vörös 3x5 méteres és egy csillag található rajta, aminek a közepén sarló és kalapács van, illetve a „Világ proletárjai egyesüljetek” felirat.

A rendőrségen a zászlót elkobozták, és felvették a két fiatal adatait és ezután elengedték őket. Hivatalos vádat emeltek ellenük a bíróságon, ami így szól „a béke és a társadalmi rend megzavarása”.

Ami érdekes, hogy a zászlót békésen tartották egy kerítésen az egész rendezvény alatt és csak akkor állították meg őket miután vége lett a programnak és elpakolták a zászlót. A rendőrök civil ruhásak voltak.

A rendőrök azt is mondták nekik, hogy meg fogják kérni a bíróságot, hogy semmisítse meg a zászlót. Ezt a zászlót egyébként már két ezt megelőző alkalomkor is használták, az újságok fényképezték, de csak most lépett a rendőrség akcióba.

Most várják a bíróság döntését és meg fogják próbálni visszaszerezni a zászlót. 

Tiltakozunk a horvát hatóságok akciója ellen!

Követeljük, hogy a bíróság mentse fel az érintetteket!