A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság delegációja, Kalocsai Kinga elnök és Kupi László, a vezetőség tagja Zágrábban járt a Horvát Szocialista Munkáspárt fiataljainak meghívására, hogy segítsen nekik venezuelai ügyekben, egy hasonló venezuelai szolidaritási társaság létrehozásában. A találkozón a horvát elvtársakon kívül még részt vett Bosznia és Hercegovina Kommunista Pártjának két képviselője, akik közül egyikük egyben az ifjúsági szervezetük elnöke is. Ők is szeretnének nyitni Venezuela felé és hasonló aktivitásokba kezdeni, mint a mi társaságunk.

 zagrab_005_kicsi.jpg

Megállapodtunk abban, hogy a jövőben segíteni fogjuk egymás szervezeteit, mind az információáramlásban, mind kapcsolataink szélesítésében. A horvát elvtársak jelezték, hogy ők is szeretnék felvenni a kapcsolatot a Hands off Venezuela szervezettel, aminek mi, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság tavaly november óta tagjai vagyunk. 

Mindkét szervezet kért minket, hogy segítsünk kijuttatni egy-két fiatalt jövő évtől a venezuelai Bolivári Egyetemre, illetve tartsunk közös akciókat a jövőben.

Már egy konkrét akció megszervezése folyamatban is van: idén októberben Boszniába brigádokat szerveznek a volt Jugoszlávia egész területéről, amely során egyrészt a résztvevő fiatalok önkéntes mezőgazdasági munkákat fognak végezni, másrészt, pedig szemináriumok lesznek, ahol a volt szocialista termelőszövetkezeteket, illetve a mai kapitalista helyzetet fogják a résztvevők összehasonlítani az új venezuelai mintával. Ide elhívtak minket is, hogy tartsunk előadást a venezuelai önszerveződésről, a munkásigazgatás alatt álló gyárakról, valamint hogy a magyarországi helyzetet is mutassuk be. 

Természetesen személyesen is tolmácsoltuk a magyarországi szervezetek és pártok szolidaritását a május 1-én történt horvátországi események kapcsán, amikor Pulában a rendőrök őrizetbe vették a Horvát Szocialista Munkáspárt két fiatalját egy békés tüntetés után.

A horvátországi május 1-i tüntetésről bővebben itt olvashatsz.

A Magyarországon ezzel kapcsolatban szervezett tüntetésről bővebben itt olvashatsz.