Kedves Barátaink!

Sokaknál – mind magánembereknél, mind szervezeteknél, országoknál – szokás, hogy januárban visszatekintenek az elmúlt évre, hogy elemezzék, mit tettek, mit nem tettek, mit végeztek jól, mit nem. Úgy gondoltuk, mi is megpróbálkozunk ilyennel, áttekintjük az előző év történéseit, főleg, hogy mit tettünk, mit mondtunk, mennyire voltunk aktívak. Négy cikk lesz, az első háromban csak áttekintjük a 2009. velünk kapcsolatos eseményeit, a negyedikben viszont az év utolsó három hónapjának értékelése után összegezni is fogunk, értékelünk és előrevetítjük az újesztendő teendőit, azaz a terveinket 2010-re.

Ezzel nem csak az a célunk, hogy bemutassuk a tavalyi munkánkat, hanem várjuk tagjaink, szimpatizánsaink, olvasóink kommentárjait is, hogy a leírtak alapján, mit végeztünk jól, mit rosszul, a jövőben mire kellene fókuszálnunk, mit kellene másként csinálnunk. Természetesen kritikusaink véleményét is örömmel fogadjuk!

Kezdjük a tavalyi év első három hónapjának, január, február és március összefoglalásával: 

2008 utolsó hónapjaiban készült el az új honlapunk, amit most is láthattok. Ez, valamint, hogy 2008 novemberében hivatalosan is csatlakoztunk a Hands off Venezuela nemzetközi szervezethez lényegesen meghatározta a tavalyi tevékenységünket. Célunk, amit deklaráltunk magunknak az volt, hogy tájékoztassuk a hazai közvéleményt a Venezuelában és Latin-Amerikában zajló valós eseményekről. Fontosnak tartottuk és tartjuk most is, hogy rávilágítsunk a hazai médiumok hazugságaira és torzításaira az ott zajló baloldali, forradalmi folyamatokkal kapcsolatban. Logikus célunk volt, hogy ne csak Venezuelát, hanem az egész kontinens politikai mozgását kísérjük figyelemmel, mivel csak így kaphatunk teljes képet. 

A honlapunkra visszatérve megállapítható, hogy a látogatottsága folyamatosan növekedett. Voltak napok – nem is ritkák -, amikor az új látogatók száma elérte a 400-at. Ebben a szerverünk csak azokat számolta, akik még sosem jártak a mi honlapunkon. Ez meg is látszott végig az év folyamán a szervezetünknél jelentkezőkből és akik fel akartak iratkozni a hírlevelünkre. Természetesen, ha sok akciót csináltunk, akkor sokan is olvastak minket, ennek ösztönöznie kell a jövőben, hogy minél aktívabbak legyünk. 

Január: 

Ebben a hónapban 15 hírt adtunk Venezueláról, a latin-amerikai baloldali folyamatokról. Ez azt jelenti, hogy minimum minden másnap frissítve lett a honlapunk.

Ebben a hónapban három fő tevékenységünk volt.

img_8959_kicsi.jpgTavaly, 2009-ben ünnepelte Kuba és az egész világ a kubai forradalom győzelmének ötvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból a Kossuth Klub nagytermében előadást, filmvetítést tartottunk, ahol több mint 120-130, többségében fiatal gyűlt össze. Soraya Alvarez kubai nagykövetasszony és Dömény János, volt kubai nagykövet köszöntője után Kupi László, a Magyar-Kubai Szolidaritási Társaság vezetőjének előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A beszédek után levetítettük a legújabb filmünket, a Januári győzelmek című dokumentumfilmet. Ez évről évre, 1959-től mutatja be a kubai forradalom menetét. 

Bővebben erről itt olvashatsz: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/telthazzal_unnepeltunk.html

Ugyancsak ebben a hónapban, január 30-án részt vettünk a kubai nagykövetség által szervezet ünnepségen, ahol megkoszorúztuk Kuba nemzeti hősének, José Martí szobrát a Havanna lakótelepen. Itt  Simor András költő, műfordító mondott ünnepi beszédet, majd Soraya Álvarez kubai nagykövetasszony beszélt José Martí jelentőségéről.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/koszoruzas_jose_marti_szobranal.html

A világpolitika kereszttüzében januárban Izrael gyilkos támadást intézett a Gázai-övezet ellen. Ennek hatására Hugo Chávez, majd néhány nappal később Evo Morales is kiutasította Venezuelából és Bolíviából az izraeli nagyköveteket. Természetesen az arab világban azóta is Chávez hallatlan népszerűségnek örvend ennek a lépésének hatására, melyet rajtuk kettőjükön kívül egyetlen más ország sem mert, akart megtenni. A kiutasítások tényéről mi is hírt adtunk, aminek hatására régi ismerőseinkkel sikerült újból felvenni a kapcsolatot.

Január 28-án találkozott Dr. Bchara Joul, a Magyarországi Arab Közösség Egyesülete (MAKE) egyesületi titkára és Kalocsai Kinga a Szolidaritási Társaság elnöke. A megbeszélés során megegyeztek abban, hogy a két szervezet szorosan együtt fog működni mind a latin-amerikai ügyekben, mint pedig a Magyarországon élő arabokat érintő kérdésekben. Ez a kapcsolat azóta is fennáll, ebben az évben is szeretnék tartani a két szervezet között a kapcsolatot. 

Bővebben erről itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/kapcsolatfelvetel_mvszt_make.html

Ugyancsak januárban részt vettünk és előadást is tartottunk Berlinben a Nemzetközi Marxista Tendencia téli iskoláján, ahol megemlékeztek Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht meggyilkolásának 90. évfordulójáról. Itt mi előadást tartottunk a szintén 90 éve történt magyar Tanácsköztársaság kikiáltásáról. Le is vetítettük angol felirattal az Agitátorok című filmet. 

Február:

Ebben a hónapban 12 hírt tettünk fel a honlapunkra, küldtünk el azoknak, akik rajta vannak az e-mail listánkon.

Februárban tartottuk meg 2009 első, de nem utolsó vidéki előadását. Igazán jól sikerült a szervezetünk debreceni programja Hajdú-Bihar megyeszékhelyén. A DEPOLIT szervezésben, az egyetemen megtartott filmvetítésen mind a debreceni egyetem hallgatói, mind pedig külsős fiatalok szép számban jelentek meg.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/sikeres_bemutatkozas_debrecenben.html

Régi barátunkkal, elvtársunkkal találkoztunk, de most hivatalos ügyben. Jesus Mora, a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség egyik vezetője, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség első titkára kereste meg szervezetünket, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaságot.

Mora, mint Magyarországon élő kubai kommunista ifjúsági vezető jelezte, hogy a kubai KISZ külügyi osztályának döntése szerint szervezetünk, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság (MVSZT) a kubai KISZ egyetlen itthoni partnerszervezete. A jövőben velünk fognak együttműködni, mi leszünk az elsőszámú szervezet, amelyet segítenek. 

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/szoros_egyuttmukodes_a_kubai_kisszel.html

Részt vettünk és üdvözöltük is a Magyar – Kubai Baráti Társaság közgyűlését, amelyet összekötöttek egy tartalmas programmal, egy Kubáról szóló konferenciával. A 2009. február 27-én, pénteken a Nemzetek Házában tartott rendezvényen az érdeklődők négy előadást hallgathattak meg különböző témákban. Szervezetünket, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaságot Kupi László, a vezetőség tagja képviselte ezen rendezvényen.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/beszamolo_a_mkbt_rendezvenyerol.html

Március:

A március hónap a megszokottaknál is sűrűbb volt.

Ebben a hónapban 16 hírt, valamint több dokumentumot is feltettünk a honlapunkra. 

Márciusban három előadást szerveztünk. Az első az Eszmélet Baráti Kör március havi rendezvénye volt, amelynek témája „Venezuela és a latin-amerikai baloldal helyzete” volt. Erre a beszélgetésre kapott meghívást Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság elnöke. Nagy megtiszteltetés volt a szervezet számára, hogy részt vehettünk ennek a híres baloldali folyóiratnak a rendezvényén. A rendezvényre – a téma érdekessége miatt – nagyon sokan eljöttek Ez az előadás később, bővített formában megjelent az Eszmélet folyóiratban is, de erről majd később. 

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/eszmelet_barati_kor.html

Két napra rá, március 8-án tartottuk következő rendezvényünket, ahol szintén teljesen megtelt a Kossuth Klub. A program egy nagyon érdekes film volt, amely eredeti dokumentumokkal mutatta be, milyen módszerekkel, tervekkel próbálkozott a CIA a hatvanas évek elejétől napjainkig meggyilkolni Fidel Castrót, a kubai nép vezetőjét. Ezen az rendezvényen is részt vett Soraya Alvarez kubai nagykövetasszony és Jesus Mora a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség egyik vezetője, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség első titkára.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/fimvetites_a_kuba_elleni_cia_akciokrol.html

Március közepén egy előadással mutatkozott be szervezetünk, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság a Demokratikus Hálózatnál. A „Válság? Megoldás! Latin-Amerika napjainkban” című előadáson, Kalocsai Kinga, a szervezet elnöke tartott vitaindítót.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/eloadas_a_demokratikus_halozatnal.html

Mint már írtuk a mi szervezetünk, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság hivatalosan már január végén felvette a kapcsolatot a Magyarországi Arab Közösség Egyesületével (MAKE). A MAKE kérése volt, hogy szeretnének bemutatkozó látogatást tenni Adriana Gottberg asszonynál, a Venezuelai Bolivári Köztársaság ügyvivőjénél, amelyet társaságunk meg is szervezet.

A találkozón a MAKE részéről részt vett Dr. Hassan Elsayed, a MAKE elnöke, Dr. Daoud Durgham elnökhelyettes és Dr. Bchara Joul, az egyesület titkára. Minket, az MVSZT-t Kalocsai Kinga, a szervezet elnöke képviselte.

Bővebben itt: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/talalkozo_gottberg_es_make_kozott.html

Ennyi volt a tavalyi év első három hónapja. Napokon belül jelentkezünk a következő negyedévvel. Várjuk véleményeteket, hozzászólásaitokat.