2011. január 29-én, szombaton a Kossuth Klubban a Latin-Amerika Társaság a kubai forradalom győzelmének 52. évfordulója alkalmából bemutatta a kubai filmművészet legkiemelkedőbb alkotását, a Tomás Gutiérrez Alea rendezte Emlékek az elmaradottságról-t.

A Latin-Amerika Társaság munkájának köszönhetően a spanyol nyelvű filmet magyar felirattal láthatta az érdeklődő közönség, ami a Kossuth Klub emeleti nagytermét szinte teljesen megtöltötte.

A rendezvényt a Latin-Amerika Társaság, amely elődszervezetei hagyományát követve nagyon jó kapcsolatokat ápol a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövetségével, és mostani rendezvényt is a nagykövetséggel közösen szervezte.

A filmet megelőzően Soraya Álvarez Nunez, a Kubai Köztársaság nagykövete köszöntötte a megjelenteket. Röviden beszélt a bemutatandó filmről.

Elmondta, hogy ez a film a kubai filmművészet csúcsteljesítménye, ami érzékletesen mutatja be a kubai forradalom előtti állapotokat és a forradalom győzelmét követő első évek változó korát, egy, az új világban a helyét nem találó kubai értelmiségi szemszögéből. A rendező Tomás Gutiérrez Alea filmkészítési koncepciója az volt, hogy ő nem propagandafilmeket, hanem gondolkozásra sarkalló, mozgósító mozit akart csinálni és csinált is egészen 1996-ban bekövetkezett haláláig.

A film bemutatása előtt Kupi László, a rendezvény házigazdája néhány háttér-információt osztott meg a közönséggel a film keletkezésével kapcsolatban. Elmondta, hogy a film a rögtön a forradalom győzelmének évében alapított Instituto Cubano del Arte y la Industria Cinematográphicosnak (ICAIC) volt produkciója, ami egészen a '80-as évek végéig sikeres és termékeny filmgyár volt közel ezer dolgozóval és évente mintegy féltucat filmmel. Ez nagyon komoly teljesítmény volt tekintve azt, hogy a kubai filmipar éves költségvetése körülbelül harmada volt egy átlagos hollywoodi filmének.

Ezután egy igazán különleges meglepetésvendéggel ismerkedhettek meg a rendezvény résztvevői. A hazánkban élő Csaba Lászlóné (leánykori nevén Bertha Pérez Morales) fiatal kubai lányként részt vett ennek a filmnek a készítésében, sőt későbbi magyar férjét is ekkor ismerte meg. Elmondta, hogy cseh tolmácsként segédkezett a film csehszlovák maszkmestere mellett, aki azért érkezett a szigetországba, hogy átadja a tudását a kubai lányoknak.

Egy jelenet erejéig szerepelt is a filmben (lásd lent lévő képen a középső fekete hajú lányt), akkor, amikor egy turistacsoportot vezetnek körbe Hemingway egykori házában, ő tolmácsol a turistáknak. A személyes visszaemlékezései közvetlen emberi közelségbe hozták ezt a régi filmet ma, 2011-ben, Pesten.

A film megtekintése után a nagykövetség a hagyományoknak megfelelően vendégül látott mindenkit egy-egy igazi kubai koktélra. Ezt kortyolgatva mindenkinek volt lehetősége kicserélni a filmről alkotott véleményét.