Kedves Barátunk!

A Latin-Amerika Társaság, ahogy azt elődszervezetei, a Magyar-Kubai és a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság is tette, idén is megemlékezik a kubai forradalom évfordulójáról, amelyre minden érdeklődőt szeretettel meghívunk!

A kubai forradalom 52. évfordulója alkalmából az Emlékek az elmaradottságról című kubai filmet mutatjuk be. A spanyol nyelvű film, ami a kubai filmgyártás leghíresebb alkotása, a Latin-Amerika Társaság munkájának köszönhetően magyar felirattal kerül levetítésre, ami így igazi kuriózum mind a kubai forradalom híveinek, mind a filmbarátoknak. Hazánkban ez a film első alkalommal lesz látható, tehát ez lesz mű ősbemutatója.

A filmvetítés után a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete Soraya E. Álvarez Núnez asszony szeretettel vár mindenkit egy fogadásra, egy igazi kubai koktélra.

A rendezvény 2011. január 29-én, szombaton, délután 16.00 órakor kezdődik a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 7. – a Kálvin téri metrómegállótól 5 percre).

Röviden a filmről: Emlékek az elmaradottságról


Következő filmje, az 1968-as Memorias del subdesarrollo (Emlékek az elmaradottságról) volt az első kubai film, amit bemutattak az Egyesült Államokban a forradalom győzelme óta. A forgatókönyv a kubai író, Edmundo Desnoes regényén alapul, amely magyarul is megjelent, Havannában egyedül címmel. A film egy Havannában élő kétes erkölcsű burzsoá értelmiségi visszaemlékezése a disznó-öbölbeli invázió és a kubai rakétaválság közötti nehéz időszakról.

A főhős vonakodik állást foglalni egyik vagy másik politikai vélemény mellett, és továbbra is utálja az országot maga körül, amiért az fejletlen és elmaradott. Az élete végül nihilbe fordul, olyan figurává válik, akire nincs szükség az új Kubában.

Az Emlékek különböző típusú médiumokat használ, többek között igazi dokumentum-felvételeket, fényképeket, archív- és híradó-felvételeket, hollywoodi filmek részleteit, valamint Fidel Castro és John F. Kennedy beszédeit, hogy egy látszólag széttagolt filmnyelvet hozzon létre, ami direkt ellentétben áll a hollywoodi stílussal.

Bővebben a film rendezőjéről, Tomás Gutiérrez Alea-ről és alkotásairól a Társaságunk havilapjában a Latin-Amerika folyóirat negyedik számában olvashatsz itt.

Szeretettel várunk a rendezvényre és hívd el, értesítsd ismerőseidet, barátaidat is.

Latin-Amerika Társaság

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.