Bizonyára értesültél már arról, hogy a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetséggel és a Demokratikus Ifjúsági Világszövetséggel közösen nyári szolidaritási brigádot szervez Kubába.

 cubasi.gif

Mindezekről bővebben itt olvashatsz: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/nyari_brigad_kubaban.html 

Ahhoz, hogy mindazok, akik kiutaznak – és ez az ajánlatunk azoknak is szól, akik nem tudnak/akarnak kimenni, de érdekli őket Kuba – felkészítő oktatást szervezünk, hogy minél többet megtudjanak erről a szigetországról. 

Ez lesz a CUBA SÍ! Ismerkedj meg Kuba történelmével, kultúrájával, tanulj meg egy kicsit spanyolul és – amely Kubában rendkívül fontos – ismerd meg a salsa táncot!

2009. április 19-től elindítunk egy 14 alkalomból álló oktatást, amely végén mindenki tudatában lesz a legalapvetőbb ismereteknek Kubáról.

Egy-egy alkalom három 45 perces részből fog állni:

1) előadás Kuba történelméről, irodalmáról, jelenlegi politikai helyzetéről, kultúrájáról – ez lesz a „Gyorsan sokat Kubáról” előadássorozat

2) alapfokú spanyol nyelvoktatást szervezünk. Ennek a célja nem az lesz, hogy hasonlóan egy nyelviskolához a résztvevők megtanuljanak alapfokú szinten spanyolul, hanem a Kubában töltött idő során ne vesszenek el, meg tudják magukat értetni, ha boltot leresnek vagy vásárolni akarnak valamit és a választ is értsék. 

3) profi tánctanárokkal megismertetjük a salsa tánc alaplépéseit, a kubai táncok jellemzőit, ami nélkülözhetetlen, ahhoz ha valaki Kubába akar menni és jól szeretné magát érezni.

Az előadások helyszíne: 1075 Budapest, Garay utca 25. földszint (két percre a Keleti pályaudvari metrómegállótól, bejárat a Nefelejcs utca felől található) 

Ennek az előadássorozatnak a megnyitóját most vasárnap, április 19-én tartjuk 17 órától, szintén a Garay utca 25-ben, amelyre mindenkit szeretettel várunk. 

A megnyitón Soraya E. Alvarez nagykövet asszon tart majd egy rövid ismertetőt Kubáról, a brigádról majd ezt követően kubai koktélokkal várjuk vendégeinket, kubai zene és egy salsa bemutató mellett. 

A tanfolyam ára: alkalmanként 300 forint, aki egy összegben akarja befizetni, annak csak 3000 forint. 

Az alábbiakban olvashatod a „Gyorsan, sokat Kubáról” tanfolyam tematikáját:

A „Cuba sí” klub „Gyorsan, sokat Kubáról” tanfolyamának tematikája

Az előadások időtartama alkalmanként 45 perc

 

1. Általánosságban Kubáról

(Kuba területe, tartományai, városai, híres helyei, éghajlata, természeti adottságai, lakossága, nemzeti ünnepei, címere, zászlaja, koktélok, rumok,a Boycott Bacardi kampány, szivarok, a magyar-kubai kapcsolatok, zene, tánc.)

2. Kuba története a gyarmatosítás korától a XX. század elejéig

(Kuba felfedezése, őslakosok, Hatuey, a kubai városok megalapításai, Kuba a gyarmati évszázadokban, Kuba függetlenségi harca, az első függetlenségi háború, Carlos Manuel de Céspedes, a kettős függés kialakulása, a második függetlenségi háború, Máximo Gómez, Antonio Maceo, José Martí, a Maine hadihajó elleni támadás, a spanyol-amerikai háború, a független Kuba, a Platt-cikkely, Guantanamo, az USA bordélyháza, Machado diktatúrája, Juan Antonio Mella, az amerikai maffia Kubában, Batista hatalomra jutása.)

3. Simor András költő, műfordító bevezetője Kubáról

(Simor András számos évtizede Kuba egyik legavatottabb szakértője hazánkban, széleskörűen ismeri Kuba történelmét, kultúráját, irodalmát, politikáját.)

4. José Martí élete és művei

(Ifjúkora, első kiadványai, eszméinek kialakulása, börtönévek, az emigráció, New York, Mexikó, Venezuela, a függetlenségi háború előkészítése, művei, Ismaelillo, Egyszerű versek, Szabad versek, Aranykor, A mi Amerikánk, a függetlenségi háború, José Martí halála, Martí hatása.)

5. Moncada és Fidel Castro (1.)

(Oriente tartomány, a forradalmak bölcsője, Santiago de Cuba, a Moncada laktanya, Fidel Castro ifjúkora, származása, testvérei, tanulmányai, az Ortodox Párt, Eduardo Chibás öngyilkossága, a mozgalom szervezésének kezdetei, Abel Santamaría, a terv, a támadás előkészületei, a Siboney farm, 1953. július 26., a kegyetlen megtorlás, Pérez Serrantes püspök, a tárgyalás, az ítéletek, Fidel Castro védőbeszéde: A történelem fel fog menteni.)

6. A kubai forradalom és Fidel Castro (2.)

(Szabadulás a börtönből, a mexikói emigráció, előkészületek Kuba felszabadítására, Albert Bayo tábornok, Ernesto Guevara, a Granma, a partraszállás, a Sierra Maestra, a hadsereg megszervezése, Herbert Matthews interjúi, a gerillaháború, Camilo Cienfuegos, a Santa Clara-i csata, 1959. január 1., a forradalom győzelme, Batista sorsa.)

7. Kubai forradalom 50 éve: szociális eredmények és a blokád

(Kuba szociális vívmányai, oktatás, egészségügy, biotechnológia, orvosképzés, az ELAM, Kuba és Venezuela, Kuba és Latin-Amerika, Kuba és a világ, kubai orvosok a világban, az Operación Milagro, az USA kereskedelmi blokádja, a blokád eredete, annak hatása a kubai gazdaságra és a mindennapi életre, a blokád különböző vonatkozásai, a blokád szigorításai, a Toricelli törvény, a Helms-Burton törvény, konkrét esetek, Kuba a Szovjetunió összeomlása után, a speciális időszak, Kuba kilábalása a válságból, a gazdaság struktúraváltása.)

8. Terrorizmus Kuba ellen és az öt kubai hazafi ügye

(A La Coubre felrobbantása, kubai önkéntes tanítók meggyilkolása a ’60-as években, szabotázsakciók, a Monguz-hadművelet, kísérletek Fidel Castro meggyilkolására, a disznó-öbölbeli támadás, a partraszállók kiképzése, légitámadások, a támadás visszaverése, veszteségek, a foglyok sorsa, a barbadosi terrorakció, Posada Carriles, Orlando Bosch, a ’90-es évekbeli szállodarobbantások, a panamai merényletkísérlet, a halászhajók elleni támadások, ki az öt hazafi?, letartóztatásuk, a vádak, az ítéletek, a családjaik, a nemzetközi kampány, a támogatók, az ügy jelenlegi állása.).

A kubai kultúra és sport

(Irodalom, írók, költők: Alejo Carpentier, Nicolas Guillén, Fayad Jamís, képzőművészet, zene, tácművészet, balett, boksz, baseball, röplabda, Kuba az olimpiákon.)

10. Kvíz

(Vetélkedő a tanfolyam előadásainak anyagából.)

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!