A közelmúlt latin-amerikai eseményeinek közérthető ismertetése céljából konferenciát szervezett a budapesti Venezuelai Nagykövetség és a Latin-Amerika Társaság.

31.jpg

Simor András költő, műfordító személyes élményein keresztül mutatta be, milyen forradalmi folyamat zajlik ma Venezuelában. Adriana Gottberg, a Venezuelai Bolivári Köztársaság ideiglenes ügyvivője, bevezetőjében elmondta, hogy a találkozó fő célja a jelenleg Latin-Amerikában zajló folyamatok megértetése.

Simor András úgy nevezett "választási résztvevőként" utazott szeptemberben két hétre Venezuelába, az idei parlamenti választások alkalmából. Simor András szerint Chávez az ismét egységesült ellenzéket ellenforradalomként, a kapitalizmusba való visszatérésként definiálja, a forradalom és ellenforradalom közötti állandó konfliktus pedig nem szorítkozhat csupán parlamenti vitákra, hanem a részvételi demokrácia jegyében "ki kell vinni a néphez."

A bolívári forradalom már túlélt jó néhány nehézséget, azonban a mai napig nem tudták útját állni, így továbbra is dacol a még mindig érezhető gazdasági válság és az egységes ellenzék kihívásaival - mondta Simor András.

A beszámoló után Kupi László a Latin-Amerika folyóirat főszerkesztője mutatta be a Társaság havilapját.