A Hands off Venezuela társszervezete, a Nemzetközi Marxista Tendencia - www.marxist.com - idén is megrendezi, ezúttal Berlinben a téli iskoláját. Ezen részt vesz egy csapat Magyarországról, tőlünk is. Akinek van kedve, még jelentkezhet. Olvassátok el a programot, ha felkeltette az érdeklődéseteket.

luxemburg_liebknecht_demo.jpgA Nemzetközi Marxista Tendencia (NMT) ötödik téli iskolája Berlinben (2009. január 10-11.)

Kilencven évvel ezelőtt a német forradalom egy tengerész lázadással kezdődött Kielben. Matrózok és dokkmunkások kimentek az utcára és átvették a hatalmat a város felett. Egy héten belül a matróz-, katonai- és munkás tanácsok felkeltek Németország legtöbb jelentős városában, így Berlinben is.

Azért, hogy szétverjék a mozgalmat, a reakciósok fekete erői úgy döntöttek, hogy a vezetőit likvidálják. A szociáldemokrata kormánnyal együttműködve Philipp Scheidemann miniszter nem hivatalosan 100.000 német márkát tűzött ki Karl Liebknecht és Rosa Luxemburg fejére.
1919. január 15-én letartóztatták őket. Karlt lelőtték, állítólag miközben szökni próbált. Aztán egy tiszt a puskájával szétzúzta Rosa koponyáját. Tetemét a Landwehr csatornába dobták. Ezzel a német proletariátus elvesztette a két legkiválóbb vezetőjét.

Ez évben a megemlékezéssel egybekötött demonstráció a temetőben, ahol el vannak temetve a várakozások szerint nagyon nagy lesz. Az NMT téli iskolája egybe lesz kötve ezzel a megemlékezéssel és ezenkívül még számos szeminárium fog zajlani.

Január 9., péntek

Séta a városban: „a XX. századi Berlin történelme” (délután 2-től)

Január 10., szombat

Szemináriumok:

A program

10.00-12.30 Dialektikus materializ­mus A német forradalom; KPD, USPD és a közös harc 1918-23 Rosa Luxemburg, hogyan épít­sünk for­radalmi pár­tot Rosa Luxemburg élete A pénzügyi válság és a politikai következ­ményei Magyar Tanácsköz­­társaság 1919
13.30-16.00: Marxizmus és vallás A német forradalom 1989 és a berlini fal leomlása (séta) Rosa, reform és forradalom Államosítás és munkás önigaz­gatás A nők és a forradalom
17.00-19.30: A művészet és a kultúra marxista szemmel A Bajor Tanácsköz­tár­saság A venezu­elai forrada­lom Rosa Luxemburg és a hábo­rú­­elle­nes harc 1968, a nemzetközi forradalom éve Az állam a magántulaj­don és a család ere­dete

Előadók többek között:

Alan Woods, az In Defence of Marxism szerkesztője

Lal Khan, Pakisztán

Hans-Gerd Öfinger, Németország

Greg Oxley, Franciaország

Wojtek Fiegel, Lengyelország

Marie Fredriksen, Dánia

John Peterson, USA

A magyar Tanácsköztársaságról, amelynek jövőre lesz a kikiáltásának a 90. évfordulója a rendezvényen részt vevő magyar delegáció tart előadást. Levetítjük az Agitátorok című filmet is.

Január 11., vasárnap

Reggel a megemlékezéssel egybekötött demonstráción való részvétel.
Már évtizedek óta több tízezren vonulnak fel vasárnaponként Berlin-Friedrichsfeldében a szocialisták emlékhelyéhez, illetve az 1919 januárjában meggyilkolt baloldali szociáldemokraták, kommunista pártalapítók, Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht sírjához. Hagyományosan január második vasárnapján vonulnak tömegek a friedrichsfeldei temetőbe, róják le kegyeletüket, szegfűt helyezve el az emlékhelyen

- Délután filmvetítés: "ERosa Luxemburg"

Szállás és költség

A szállás és a szemináriumok egy hostelben lesznek. Az ár két éjszakára, ágyneművel, három meleg étellel, két reggelivel és a találkozókkal 55 Euro/fő. Azoknak, akiknek nem kell szállás, az iskola ára 10 Euro a szombati ebéddel együtt és 15 Euro vacsorával.

Jelentkezni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.