A Latin-Amerika Társaság egy petíciót indított, amelynek aláírásával minden a Földünkért aggódó magánszemély és szervezet tiltakozhat a Texaco-Chevron transznacionális olajcég pusztítása ellen, amelyet ecuadori Amazóniában, okozott, amely közvetve a bolygó minden polgárát érinti. Ezenkívül nemtetszését fejezheti ki azzal a gyakorlattal, amellyel az ilyen cégek, így a Chevron is, gyakran élnek, vagyis hogy elhárítja a felelősségét az okozott kárról és nem hajlandó megfizetni a kártérítést, amire egy bíróság jogerősen kötelezte. Magánszemélyek online módon írhatják alá a petíciót, szervezetek pedig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címeken jelezhetik aláírási szándékukat. Az ügyről bővebb információkat honlapunk "Hírek" menüpontjának "A Chevron-ügy" című almenüpontjának cikkeiből szerezhettek. Kérjük, írjátok alá a petíciót, amit az alábbiakban olvashattok:

Mi, akik aláírjuk a Latin-Amerika Társaság petícióját támogatjuk Ecuador azon követelését, hogy a Texaco-Chevron észak-amerikai olajvállalat fizesse meg azt a kártérítési összeget, amire egy ecuadori bíróság jogerősen kötelezte azokért a felbecsülhetetlen károkért, amiket az ecuadori Amazóniában okozott.

Elítéljük a Texaco-Chevron környezetkárosító tevékenységét Ecuadorban, amelynek következtében 1964 ás 1992 között bezárólag 71 millió liter kőolajhulladékot és 64 millió liter nyers kőolajat folyatott ki az amazóniai dzsungel több mint kétmillió hektáros területén.

Elutasítjuk a transznacionális vállalat azon mesterkedéseit, amelyek célja, hogy Ecuadorra hárítsa át a saját maga által okozott környezeti katasztrófára vonatkozó felelősségét. Követeljük, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság hozzon ítéletet a „Chevron III.”-ként elhíresült perben, szolgáltasson igazságot Ecuadornak, és ne hagyja, hogy az olajvállalat kibújjon a felelősség alól.

Szolidárisak vagyunk az érintett területek ecuadori őslakosaival, akiknek életterüket és életlehetőségeiket rombolják Texaco-Chevron által okozott károk, és akik az első pert kezdeményezték a transznacionális vállalat ellen, amelynek végén egy ecuadori bíróság jogerősen 9,6 milliárd dolláros kártérítést írt elő a Texaco-Chevronnak, amit az olajcég máig nem hajlandó kifizetni.

Követeljük, hogy a Texaco-Chevron tegyen eleget a bíróság döntésének, térítse meg az általa okozott kárt, és nyilvánosság előtt ismerje el a felelősségét.

Úgy véljük, hogy minden, ami a „Föld tüdejének” tartott Amazóniában történik, hatással van az egész emberiségre, így ránk is. Minden ezt a területet ért kár potenciálisan veszélyezteti az egész emberiséget, ezért nekünk itt, Magyarországon is kötelességünk kiállni Amazónia védelméért.

Ezenkívül vállaljuk egy támogatói csoport létrehozását is Magyarországon, amely folyamatos szolidaritását fejezi ki Ecuadorral és a Texaco-Chevron bűnös tevékenységének áldozataival, felhívja a figyelmet az ügyükre és információkat szolgáltat róla.

Ne hagyjuk, hogy a transznacionális vállalatok büntetlenül veszélyeztessék a környezetünket, és így a mi és gyerekeink, unokáink jövőjét!

Budapest, 2014. február 19.

 

Latin-Amerika Társaság

Aláíró szervezetek:

Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006

A MI IDŐNK szerkesztőbizottsága

Latin-Amerika Társaság