Helyszín: TŰZRAKTÉR FÜGGETLEN KULTURÁLIS KÖZPONT

1061,Budapest, Hegedű u.3.

Április 16-a, csütörtök 

18.00. Kiállítás megnyitó: Fotó kiállítás- Tamás Opitz munkái

19.00 irodalmi könyvbemutató

Simón Bolívar: Válogatott írások

Bolívar (1783-1830) a latin-amerikai földrész történelmének egyik legnagyobb alakja: hadvezér, politikus, hazája (Venezuela) és több más latin-amerikai ország szabadságának hányatott életű kivívója. Ez a könyv festői fordulatokban gazdag életét jeleníti meg saját írásai, alkotmánytervezetei, parlamenti beszédei, diplomáciai és magán- sőt szerelmes levelei alapján. A Venezuelai Bolivári Köztársaság magáénak vallja Simón Bolívar eszméinek megvalósítását. Simón Bolivárról  Dömény János mesél.

tuzrakter_venezuela_napok.jpg

20.00- film: Népek és küzdelem a IV. Világháborúban:

A „Népek és küzdelem a IV. Világháborúban” Marcelo Andrade venezuelai rendező dokumentumfilmje. A film készítője a venezuelai forradalmat a kapitalista globalizáció elleni világméretű mozgalom részeként vizsgálja.

Ez a dokumentumfilm tökéletesen lefesti a bolivári forradalom történelmi gyökereit. A film az 1989-es „Caracazo” lázadástól a 2002-es Chávez-elleni puccsig mutatja be Venezuela történelmét.

Megszólaltatja a forradalom résztvevőit, bemutatja az ellenzék beszédeit, illetve külső szemlélőket is megszólaltat, köztük Noam Chomskyt. 

21.00 Koncert: PUNK GOES TO DISCO / ANIMA DJ-S (Németh Gergely & Prieger Zsolt)/ venezuelai különkiadás  

A hazánkban ismert és sokak  által kedvelt Anima, Prieger Zsolt vezetésével olyan zenei kísérletet hoz létre, mely Venezuelával való szolidaritást fejezi ki képben és hangban. A kísérlet valódi koncertélmény a látogatók számára, melyet dj parti követ.

Dj Enrique - autentikus venezuelai party 

Április 17-e, péntek

18.00 film:No Volverán:

A Hands Off Venezuela film, a „Solidarity” készítőitől és a Sanitarios Maracay rövidfilm sorozataiból bemutatjuk a „No Volverán – A venezuelai forradalom most” c. izgalmas és hosszú dokumentumfilmet, mely a venezuelai forradalomról szól.

Egy nagyon alapos kutatást követően a film készítői  egy útra viszik a nézőket, melyen keresztül megismerik a 2006-os decemberi elnökválasztás izgalmait, a dolgozók felügyelete alatt lévő különböző gyárakat valamint a bádogvárosok, a barriosok mélyére is betekintést nyernek, hogy ezzel bemutassa, miért van egy mozgalom a kapitalizmus legyőzésére, mit jelent a XXI. század szocializmusa, és hogyan változik az emberek élete.

21.00 Koncert: Caracas Underpop utána dj parti 

22.00 Film: Elhallgatott forradalom:

Hugo Chávezt 1998-ban választották meg Venezuela elnökének, a venezuelai nép, a munkásosztály támogatásával, de ellenfelei szerették volna bukását látni. Két független filmrendező 2002. április 11-én az elnöki palotában volt, amikor eltávolították Chávezt ez elnöki székből.

48 órával később is jelen voltak, amikor Chávez visszatért az éljenző tömeg közepette. A film bemutatja a történelem legrövidebb életű puccsát.

Ez egy egyedi dokumentumfilm a puccs óráiról. A puccs után a Wall Street Journal így jellemezte Venezuelát: „Washington legnagyobb fejfájását Venezuela okozza Kuba után"

Április 18-a, szombat

15.00-Film: Tocar y luchar

A jövő zenéje. Venezuela komolyzenei világa. Valami csoda történik Venezuelában. Több,mint 240 gyermek zenél, Plácido Domando, Guisepe Sinopoli, Eduardo Marturet zenei hagyományait követve új zenei rendszer épül, a Kodály-módszer  után, hallgassunk meg  a venezuelai csodát!Rendezte: Alberto Arvelo

16.30: La ciudad de los escribanos:

1785-ben az Írnokok voltak a tudás letéteményesei, akik szenvedélyesen tisztelték az írott betűt és a leveleket, amelyeket úgyszólván szentnek tekintettek. Az Írnokok városa című játékfilm Mérida városának történelmébe nyújt betekintést. A film azokról az 1785-ben lejátszódott drámai eseményekről szól, amelyek a Seminario de San Buenaventura de Mérida de Los Caballeros papi szeminárium megalapításához vezettek, amely az Universidad de Los Andes egyetem előde volt.

A film megszületését a Centro Nacional Autónomo de Cinematografía filmközpont, az ULA, a Teresa Carreńo színház, valamint Mérida tartományi televíziói tették lehetővé.

19.00: Film Una vida y dos mandados

Alberto Arvelo filmje. Egy régi fénykép, nosztalgia,és egy furcsa álom.

A film venezuelai, latin-amerikai, montreali, francia ,los angelesi, kubai , norvég filmfesztiválok és nemzetközi filmfesztiválok díjait nyerte el.

18.30: Irodalmi előadás és könyvbemutató

Víctor Valera Mora: Sueńo uno – Első számú álom

Víctor Valera Morát, a fiatalon meghalt venezuelai költőt hazájában az elmúlt fél évszázad legnagyobb venezuelai költőjeként tartják számon.

Sokszor felhívták a figyelmet arra, hogy Víctor Valera Mora César Vallejónak, a nagy peruinak rokona. De van egy magyar rokona is. A Nagyon fáj József Attilájának lelki magatartását éli át újra Víctor Valera Mora 1961 és 1984 között. Az életet, a szerelmet veszti el, ha a jövendő lehetősége nem válik valósággá. A kétnyelvű kötetet Simor András mutatja be.

15.00-19.00 Gyermek játszóház , kézműves foglalkozások és cirkuszi játszóház:

A gyermekek venezuelai játékokat készíthetnek el, és játszhatnak egész délután, a csoportvezetők Venezuela hagyományos játékait feltérképezve, segítenek kicsiknek és nagyoknak a venezuelai játék, mese világot felfedezni

20.00  Autentikus venezuelai zene és tánc :Alma Llanera projecto: Hernádi Zsolt-gitár, Szabó Sándor-fúvós

22.00 Sensala: Brazil kitekintő - élőzene capuera, latin záró mulatság sok tánccal,majd  Venezuela - Brazil Dj sett mix 

A fesztivál ideje alatt venezuelai ételekkel és italokkal ismerkedhet meg minden kedves látogató

 hegedu_u.jpg