A végéhez érkezett Cristina Fernandez de Kirchner argentin államfő arab körútja. A közel egy hetes utazás során Kirchner elsősorban az argentin-arab gazdasági kapcsolatok előmozdítását szorgalmazta. Elnökségének egyik fő prioritása volt ugyanis gazdasági, politika, társadalmi kapcsolatok intenzívebbé tétele a régióval.

Befolyásos barátok

Valójában nem is oly meglepő az argentin kormányzat célja, hogy erősítse a kapcsolatokat az arab országokkal, ugyanis a nyilvánvaló gazdasági előnyökön kívül Kirchnernek belpolitikai oka is van erre, mivel a 40 milliós lakosú Argentínában jelentős az arab kisebbség száma. Körülbelül 3 millió szíriai és libanoni bevándorló él a dél-amerikai országban.

Kirchner most Kuvaitot, Katart és Törökországot látogatta meg arra hivatkozva, hogy mostanra túl nehézkessé vált az európai közvetítésen keresztül felvenni és fenntartani a kereskedelmi kapcsolatokat az arab országokkal. Az elnöknőt mindenhol tárt karokkal fogadták, amihez az is hozzájárult, hogy Argentína nemrég hivatalosan elismerte a palesztin államiságot.

Látogatás az Öböl menti országokban - Kuvait és Katar

Kirchner Perzsa-öböl menti országokban tett látogatása kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolatok kiterjesztésére gazdasági, kereskedelmi és kulturális területen. Az argentin elnöknő szívesen látott vendég lett a régióban, ugyanis a tudományos és technikai megegyezéseken kívül mind Kuvait, mind Katar nagyra becsüli az argentinok szakértelmét a nukleáris területen. Habár az argentin elnöknő tavaly januárban hasonló témákban már értekezett a katari emírrel, Hamid ibn Halifa at-Thani-val, idei látogatásával megerősítette a tavalyi kötelezettségvállalásait.

Argentína figyelmének a régió felé fordulása mögött az az elképzelés áll, hogy a nélkül mélyítse a kétoldalú párbeszédet az arab országokkal, hogy belefolyna a nemzetközi politikai csatározásokba. Az elnöknő Kuvaittal hét együttműködési megállapodást írt alá gazdasági, kereskedelmi és egészségügyi területen.

Újra megnyitjuk azokat a kereskedelmi irodákat, melyeket Argentínának a gazdasági megszorításokra hivatkozva az elmúlt tíz évben be kellett zárnia. - mondta Kirchner.

Látogatás az Európai Unió kapujában álló Törökországban

A két állam diplomáciai kapcsolataiban új korszak kezdődött - hangzott el az államfők találkozóján Törökországban.

Tizenkilenc év után most először lépett argentin államfő török földre. A mostani eseményt a Cristina Kirchner tiszteletére leadott díszlövések és az azt követő ünnepély tette különlegessé. A politikusok ezután komoly munkához láttak, több együttműködési megállapodást kötöttek gazdasági, kulturális és oktatási területen, megállapodtak a diplomáciai akadémiák együttműködéséről és az utazáskönnyítésről is. Egyezség született a vízumkényszer eltörléséről és közvetlen repülőjáratok létesítéséről, így könnyítve meg az üzletemberek mozgását a két ország között, ezen keresztül pedig az üzleti kapcsolatok kiszélesítését.

Mindkét ország érdeke az, hogy növeljük egymás között a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok intenzitását - értett egyet a két államfő, Cristina Kirchner és Abdullah Gül.

Mindkét ország a G20 csoport tagja, és noha már mindketten kezdenek kilábalni a gazdasági válságból, kereskedelmi forgalmuk még mindig számottevően eltér a válság előtti adatokhoz képest. Argentína és Törökország közötti kereskedelem volumene 2009-ben 300 millió dollár volt, amely 2010-ben emelkedett, 418 millió dollár volt december elején. A válság előtt ehhez képest magasabb adatokat mértek, 2008-ban Argentína 789 millió dollár értékben exportálta termékeit Törökországba.

Kedvező befektetési lehetőségek Argentínában

Héctor Timerman argentin külügyminiszter elmondta, hogy az elnöknő és szakértői kísérete közel-keleti körútja alatt huszonnégy befektetési projektet fog bemutatni és népszerűsíteni abban a reményben, hogy az arab országok látnak bennük elég fantáziát ahhoz, hogy finanszírozzák ezek egy részét.

Argentína a sokszínűség és a pluralizmus földje, mindenkinek egyenlő lehetőségeket biztosítunk vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül - hirdeti a delegáció.

Noha jelenleg Argentína legnagyobb kereskedelmi partnere Brazília, Chile, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok, a latin-amerikai ország szeretné kiterjeszteni partnerei körét, mégpedig úgy, hogy kedvező befektetési környezetet nyújt a külföldi vállalatok számára, hiszen ez a jó kapcsolatok alapja Kirchner elnöknő szerint.

2006 és 2008 között a külföldi működőtőke befektetés (FDI) átlaga 10,2% volt, a legnagyobb az elmúlt 15 évben. Cristina Kirchner körútja során kihangsúlyozta, hogy a külföldi befektetők ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint a hazai tőkések, a kormány nem korlátozza a külföldiek hazautalásait és a multinacionális vállalatok bármely szektorban szabadon működhetnek a helyi előírások figyelembevételével.

_________________________________

Argentína fő exporttermékei

54%-ban mezőgazdasági termények

• marhahús

• szójából készült ételek

• gyógyszer

Argentína fő importtermékei

76%-ban modern ipari és információs technológiához kapcsolódó termékek

• finomított üzemanyag

• autó

• komputer alkatrészek és ipari gépek

Írta: Marosvölgyi Dóra

Forrás: kitekinto.hu