{jcomments off}2016-ra készülhet el a venezuelai főváros új koncertközpontja, egyben a helyi konzervatórium otthona. A látványos épületet négy, Párizsban élő fiatal venezuelai építész tervezheti, akik kifejezetten erre a pályázatra alkottak közös csoportot.

A négy építész, Alejandro Mendez, Daniel Otero, Jean-Marc Rio Ceballos és Khristian Mawar Núñez 2010 februárjában találkozott először: ekkor döntötték el, hogy közösen indulnak a venezuelai állam által az összetett nevű Complejo Internacional de Acción Social por la Música Simón Bolívar (CIASMSB, röviden Caracas Sinfónica) tervezésére kiírt pályázaton. Az épületegyüttesbe a zenei oktatás helyiségeit és a nagyközönségnek is nyitott két koncerttermet kellett elhelyezni.

Az ADJKM néven egyesült kollektíva úgy döntött: a kért funkciót egyetlen kubusban foglalja össze, ám a felülre helyezett koncerttermeket „ellebegteti” az alul található konzervatóriumi helyiségektől. A két, egymással párhuzamosan elhelyezett nagyterem az épület közepén elhelyezett, kör alaprajú közlekedőn át közelíthető meg. A két nagyterem 1700 és 1300 fős, emellett épül még egy ötszáz fős kamaraterem is. Az épület alatt többszintes mélygarázs, illetve a földbe süllyesztett próbatermek kapnak helyet.

A CIASMSB építését a tervek szerint még 2011-ben megkezdik. A komplexum akár újabb nemzetközi sikereket is hozhat az egyébként kulturálisan meglehetősen elszigetelt Venezuelának – a Caracas-ban néhány éve megvalósított, tömegközlekedési célokat szolgáló Metro Cable lanovka-hálózat ugyanis világszerte pozitív visszhangra lelt.

Forrás: hg.hu