Egy igazán különleges kubai filmet fog Magyarországon elsőként bemutatni a Latin-Amerika Társaság.

2011. augusztus 27-én, szombaton egy hazánkban még sohasem látott dokumentumfilmet mutatunk be a világ különböző részein dolgozó kubai orvosokról.

Akik kicsit járatosak Kuba forradalom utáni történetében, talán tudják, hogy Kuba komolyan vette a „tudás alapú társadalom” jelszavát, és ma már egyike annak az öt országnak a világon, amely a legtöbb diplomással rendelkezik. Ezen diplomások nagy hányada orvos. Az is talán ismert, hogy ezen orvosok egy része, még így is több ezer emberről beszélünk, a világ legkülönbözőbb részein dolgoznak. Nem úgy, mint a magyar orvosok, akik a jobb megélhetés érdekében elhagyják az országukat, hanem, például Venezuela esetében, ők Kuba humán exportcikkei. Venezuela olajjal fizet a kubai orvosok és tanítók szolgálataiért a karibi szigetországnak. Ez kölcsönösen jó mindkét félnek, hiszen Venezuela gyorsan nagy mennyiségű, kiválóan képzett szakemberekhez jut, Kuba pedig a számára kincset érő nyersanyagot kap cserébe, amiből hagyományosan óriási hiányt szenved.

Abban sem hasonlít a kubai „orvos export” a magyar orvos elvándorláshoz, hogy Kubában így is az egyik legjobb orvos-beteg aránnyal rendelkező ország. Vagyis nagyon sok orvos jut a lakosság bizonyos hányadára.

Kubai orvosok azonban nemcsak ellenszolgáltatás fejében végeznek missziókat a világban, hanem humanitárius szempontok alapján is. A Montaña de Luz, vagyis a Fényhegy című 2005-ös kubai dokumentumfilm ezeknek az orvosoknak a munkáját mutatja be különböző helyszíneken.

Az érdeklődők láthatják, hogy nemcsak spanyol nyelvű országokban tevékenykednek ezek a szakemberek, a film három helyszíne: Guatemala, Namíbia és Haiti. A filmben megszólalnak a missziók orvosai, az ellátott helyiek és a külföldi kollégák is.

Külön érdekesség, hogy a haiti AIDS-kórházban dolgozó kubaiaknak amerikai kollégáik vannak, így ez a misszió azon kevés helyzetek egyike lett, ahol a szembeálló országok állampolgárai tartósan együtt dolgoznak, és így lehetőségük nyílik megismerni egymást, egymás kultúráját és gondolkodásmódját. A magyar felirattal ellátott filmet a magyar közönség még nem láthatta, így ez a vetítés lesz a mű magyarországi premierje.

A filmvetítés időpontja: 2011. augusztus 27-e, szombat, délután 17.00 óra.

Helyszíne: Gyújtópont Közösségi Centrum, 1076 Bp., Garay utca 25., (a Nefelejcs utca és a Garai utca sarkán, a Keleti pályaudvartól néhány percre található)

A filmet rendezte: Guillermo Centeno

A filmet 2005-ben készítették, 53 perc perces, magyar felirattal mutatjuk be.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, kérjük, hogy adjátok tovább ezt a meghívót!