2011. július 23-án, szombaton, 16.00 órai kezdettel minden érdeklődőt szeretettel meghívunk a „Ha eljő a Pillangók ideje” című filmre.

A film igaz történeten alapul, forgatókönyve Julia Alvarez 1994-ben kiadott In the Time of the Butterflies című regényéből készült, mely a Mirabal nővérek tragikus sorsát meséli el.

Patria, Minerva, Maria Teresa és Dedé a Dominikai Köztársaság Cibao régiójában, Ojo de Agua városában születtek Enrique Mirabal és Maria Mercedes Reyes gyermekeiként. A nővérek, akiket Pillangók néven is ismertek, a politikai aktivisták és a Trujillo diktatúrájával szembeni ellenállás szimbólumai voltak. Férjeikkel együtt többször is bebörtönözték őket a demokráciáért és az igazságosságért folytatott forradalmi tevékenységük miatt. 1960. november 25-én Trujillo titkosrendőrsége balesetnek álcázva, megölt három Mirabal nővért, Minerva-t, Patria-t és Maria Teresa-t. A három nő éppen Puerto Plata-ba utazott, hogy meglátogassák a börtönben lévő férjeiket. Holttestüket összetörve és megfojtva találták meg egy szakadékban.

A nővérek meggyilkolásának híre megrázta és felháborította az egész országot. A Mirabal nővérek elleni brutális merénylet egyike volt azoknak az eseményeknek, amelyek felerősítették a Trujillo ellenes mozgalmat. Trujillo 1961. május 30-án merényletben meghalt, és a rezsim hamarosan megbukott.

Salma Hayek a filmben nyújtott alakításáért 2002-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó ALMA-díjat.

A filmet magyar nyelven vetítjük le.

A film előtt rövid ismertetőt tartunk a Dominikai köztársaságról, a Trujillo-diktatúráról, amelynek érdekes magyar vonatkozásai is vannak. A film után beszélgetést szervezünk.

A vetítés helyszíne: Gyújtópont Közösségi Centrum, 1076 Bp., Garay utca 25., (a Nefelejcs utca és a Garai utca sarkán, a Keleti pályaudvartól néhány percre található)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, szólj barátaidnak, ismerőseidnek is!

Ha eljő a Pillangók ideje trailer

{youtube}-6J5k1mYw50{/youtube}