Első alkalommal nyílik kiállítás Magyarországon a világhírű kolumbiai festő, Fernando Botero műveiből; az 53 festményt és 5 bronzszobrot felvonultató tárlat már látogatható a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

botero_musicians.jpg

Dragon Zoltán, a tárlat kurátora elmondta, a többnyire az elmúlt húsz évben keletkezett műveket nem kronologikus, hanem tematikus rendben helyezték el. A kiállítás fő egységei felvonultatják Botero parafrázisait, az emberi gyarlósággal, bűnnel foglalkozó munkáit, a mindennapi életet: a bikaviadalt, a cirkuszt ábrázoló alkotásait, valamint portréit, csoportképeit.
A tárlat rendezőelve a játékosság - hangsúlyozta a kurátor, hozzátéve: annak köszönhetően, hogy a Botero-művek a Szépművészeti Régi Képtárában kaptak helyet, és a termekben "ottfelejtették" néhány korábbi festő alkotását is, a különböző korokból származó műtárgyak kapcsolatba léphetnek egymással.
Botero azonban az egyéni hang fontosságára is figyelmeztetett, hozzáfűzve: a volumen, a tömeg festőjének tartja magát. "A 20. század festészetéből hiányzik a tömeg, engem azonban éppen ez vonz, a tájakban, csendéletekben is ezt keresem" - vallott ars poeticájáról. Mint szobrairól a művész elmondta, sokáig kísérletezett alakjainak plasztikus megformálásával, míg a hetvenes évek közepén kizárólag a szobrászatra koncentrálva elsajátította a mesterséget. Leonardo és Michelangelo idején a festők egyben szobrászok is voltak - idézte fel előképeit a Firenzében éveket eltöltő Fernando Botero. A kiállítás maga nem nagy: körülbelül hatvan kép és öt darab szobor mutatja be nekünk Fernando Botero művészetét. A négy teremben különböző témák szerint vannak szétosztva a képek. Az elsőben nagy helyet foglalnak el Botero legismertebb festményei, a nagy elődök vásznai után készült szórakoztató parafrázisok. 
Itt látható a vízfejű Mona Lisa, Velázquez egyik infánsnőjének együgyű testvére, a gömbölyű Arnolfini házaspár, Rubens és felesége torz portréja. "A művészek mindig ugyanazokat a dolgokat mondják el - csak saját eszközeikkel" - magyarázza Botero.