A venezuelai nemzeti hősnek, a függetlenségi harc előfutárának, Francisco de Mirandának az életét bemutató nagyszabású történelmi filmet mutatnak be a Venezuelai Nagykövetségen csütörtökön.

Francisco de Miranda már Bolívar előtt elkezdte szervezni a venezuelai függetlenségi harcot, és ennek során bejárta a világot. Támogatókat igyekezett szerezni Angliában, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Oroszországban. Oroszországba tartva eljutott Magyarországra is, Fertődön vendégeskedett az Esterházy család kastélyában (ez az epizód sajnos nincs benne a filmben). Ennek a látogatásnak az emlékét 2012 óta egy Francisco de Miranda mellszobor őrzi Fertődön.

A film alcíme az, hogy Három forradalom hőse, mivel Miranda saját hazája függetlenségi küzdelmén kívül aktívan részt vett az Egyesült Államok függetlenségi harcában, és a francia forradalomban is. A csütörtökön, a venezuelai nemzeti hős születésének 264. évfordulója alkalmából bemutatásra kerülő Miranda visszatér című 2007-es venezuelai film részletesen bemutatja ezt a rendkívül kalandos életutat.

A filmvetítésre 2014. március 27-én, csütörtökön a Venezuelai Nagykövetség Hugo Chávezről elnevezett termében kerül sor 18:00 órás kezdéssel. A film eredeti spanyol nyelven, magyar felirattal lesz látható.

A Venezuelai Nagykövetség címe: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.