2014. február 27-én, csütörtökön, a Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetsége filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tart a dél-amerikai ország modern történelmének egyik legfontosabb dátumára, 1989. február 27-re emlékezve, amelynek idén van a 25. évfordulója.

1989. február 27-én a venezuelai nép fellázadt a Carlos Andrés Pérez elnök neoliberális megszorító csomagja ellen, amit az IMF írt elő a dél-amerikai ország számára. Ez tulajdonképpen egy éhséglázadás volt, amelyet közvetlenül a tömegközlekedés árainak emelése váltott ki. Az olajban gazdag Venezuela lakosságának 80 százaléka ellentmondásos, ugyanakkor a kapitalista rendszer működése szempontjából érthető módon, mérhetetlen nyomorban élt. A városokat körülvevő nyomornegyedek lakói a társadalomból kirekesztve, mintegy törvényen kívül éltek. A politika nem foglalkozott velük, és teljesen érzéketlen volt a problémáikkal szemben.

Ezt elégelték meg 25 évvel ezelőtt, 1989. február 27-én, és az elégedetlenség fosztogatásokba és zavargásokba torkollott. A fegyvertelen nép ellen azonban Carlos Andrés Pérez kormánya kivezényelte a hadsereget, a venezuelai titkosszolgálat, a DISIP pedig a zűrzavart kihasználva politikai tisztogatásba kezdett a baloldali aktivisták között. A Caracazónak végül mintegy kétezer áldozata lett.

Hugo Chávez, aki ekkor a venezuelai hadsereg tisztje volt, megrendülten szemlélte a tisztogatást, és a véres napok után, híres beszédében kijelentette, hogy nem fordulhat többet elő, hogy az ország hadseregét nem külső ellenség, hanem Venezuela fegyvertelen polgárai ellen vetik be.

A venezuelai nagykövetség Hugo Chávezről elnevezett termében megrendezésre kerülő csütörtöki megemlékezésen egy különleges film, az El Caracazo: A nap, ami megváltoztatott egy országot kerül levetítésre, amely hűen mutatja be a 25. évvel ezelőtti eseményeket.

A rendezvény programja:

·         A Venezuelai Bolivári Köztársaság Himnusza

·         Raúl José Betancourt Seeland Nagykövet Úr köszöntője

·         Filmvetítés: El Caracazo (Román Chalbaud, 2005, 110 perc, eredeti nyelven, magyar felirattal)

·         Állófogadás

Helyszín és időpont:

Helyszín: A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetsége, Hugo Chávez Elnök-Parancsnok Terem

Cím: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.

Dátum: 2014. február 27., csütörtök

Időpont: 17 óra

A rendezvény ingyenes és nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várunk!