A Venezuelai Nagykövetség a Latin-Amerika Társaság közreműködésével a Puccsra ébredve című, igazi kuriózumnak számító venezuelai film levetítésével emlékezik meg Hugo Chávez 1992-es puccskísérletéről, ami a bolivári forradalom kezdetének tekinthető. Az ünnepségre 2014. február 4-én, kedden, az események 22. évfordulóján kerül sor a Venezuelai Nagykövetség impozáns új épületének Hugo Chávez elnökről elnevezett termében.

Három évvel a Caracazónak nevezett népfelkelés és annak vérbefojtása után, amikor is a venezuelai nép fellázadt a szegényeket sanyargató neoliberális politika ellen, 1992. február 4-én egy fiatal katonatiszt, Hugo Chávez puccsot kísérelt meg Andrés Carlos Pérez jobboldali kormánya ellen. Három évvel korábban Chávez megrendülten szemlélte, ahogy a Pérez kormánya a saját népe ellen fordítja a venezuelai hadsereget, és felismerte azokat a tarthatatlan állapotokat, amelyben a dél-amerikai ország lakosságának többsége élt. Ekkor fogalmazódott meg benne a változás, a változtatás gondolata, ami végül az 1992-es puccskísérletben öltött testet. A hatalom megragadásának ez a kísérlete nem sikerült, és Chávez maga szólította fel fegyverletételre a katonáit, hogy elkerülje a további vérontást, és vállalta a teljes felelősséget. Viszont megszületett a bolivári gondolat, és Chávez egy csapásra ismert lett az országban. Kétéves börtönbüntetése letöltése után pedig forradalmasította a latin-amerikai baloldali mozgalmakat, hiszen az ő elsöprő 1998-as választási győzelmével indult el az a tendencia, hogy napjaink latin-amerikai baloldali kormányai mind demokratikus választásokon kerültek hatalomra. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy 1994. február 4-e történelmi pillanat volt a napjaink Venezuelája és Chávez pályája szempontjából, amit mi sem mutat jobban, hogy az egykori elnök végső nyughelye is a Február 4. nevet viselő egykori laktanyában található.

Mindezeket az eseményeket mutatja be a Magyarországon soha be nem mutatott 1999-es Goya-díjas venezuelai játékfilm, a Puccsra ébredve. Most azonban minden érdeklődő megtekintheti ezt a gyönyörű új Venezuelai Nagykövetség épületének Hugo Chávez elnök-parancsnokról elnevezett termében kialakított modern moziteremben.

Örömünkre szolgálna, ha minél többen eljönnének, és részvételükkel egyben barátságukat és szolidaritásukat is kinyilvánítanák a bolivári Venezuelával, amely tavaly nagyon nehéz évet élt át.

Program:

A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nemzeti Himnusza

Betancourt Seeland Raúl, a Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövete

A Puccsra ébredve (Amaneció de Golpe, 1999) című film levetítése spanyol nyelven, magyar felirattal

Állófogadás

A film részletei:

Cím: Amaneció de Golpe (Puccsra ébredve)

Ország, év: Venezuela, 1999

Rendező: Carlos Azpúrua

Hossz: 90 perc

Nyelv: spanyol

Felirat: magyar

A rendezvény részletei:

Helyszín: A Venezuelai Bolivári Nagykövetség új épülete, Hugo Chávez Elnök Terem

Cím: 1063 Budapest, Szegfű utca 6.

Dátum: 2014. február 4., kedd

Időpont: 17:30

A rendezvény mindenki előtt nyilvános és ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel,

Latin-Amerika Társaság

www.latin-amerika.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.