Különleges mexikói halottak napi programsorozat lesz Budapesten a következő napokban. Az erről szóló ismertetőt az alábbiakban olvashatjátok.

A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem „másállapotot”, amelytől nem félni kell, hanem inkább megbecsülni azt. Vagyis a mexikói kultúra és a mexikói élet szerves része a halotti kultusz. Ezért a halál mind szokásaikban, mind cselekedeteikben, mind ábrázolásaikban megjelenik. Az európai visszafogott és melankolikus, néhol dramatikus Halottak Napja és Mindenszentekje szöges ellentétben álla a mexikói Días de los Muertos és a Día de los Fieles Difuntos harsány vidámságával. A halál ábrázolása náluk egyrészt barátságos, másrészt félelmetes. Az első a Catrina a vigyorgó, jól öltözött, kalapos csontvázfigura. Másik a kaszát tartó, csuklyás – bár gyakran igen színesbe öltöztetett - Santa Muerte.

A Haláli napok során a Hétmér világutazó sorozat keretében Lantos Adriána Mexikói halottkultusz című előadása betekintést ad a Halottak napjához kapcsolódó tradíció elemeibe, egyúttal nyomába ered a Halálnak. Ezekről a történésekről szól a Radikális Színház Halottas Könyv című előadása is. Emellett a mexikói halottak napja vidám népünnepélyét is elhozzuk a Müszibe, ezért nálunk is lesz színpompás oltárépítés, mexikói módon lehet üzenni az elhunytaknak, de készülhet akár pan de muerto, vagyis a Holtak Kenyere is. Kiegészítő programunk keretében levetítjük Paul Ledu – Frida, Naturaleza Viva (1986) című filmjét Frida Kahlo mexikói festőnő expresszív életéről, küzdelmeiről.

Aki eljön a Müszibe a Haláli Napokra, a mexikói halotti kultuszból kap ízelítőt és részesévé is válhat azzal, hogy maga hajtogatja és ragasztja az olyan szükséges kelléket, mint a papír girland (papel picado), részt vesz denevérdísz készítésben, vagy azték maszkkészítésben. Kapcsolódva az Angolszász kultúrához, nálunk is megjelenik a koponya, a csontváz, de lesz töklámpa, könyvtök, arcfestés és jelmezkészítés is. Mindenki kedvére díszítheti a Müszit és hozhatja hangulatba magát és a teret, hogy aztán a napot egy fergeteges latin bulival zárja.

A programsorozathoz tartozik még november 2-án egy az esti jelmezbálra előkészülő jelmezkészítő workshop, de lesz mexikói maszk- és koponyafejdísz-készítés is. Fellép a mexikói Cosmo Danza társulat is, egy rituális Halotti táncműsorral. Ugyancsak a programba került egy - az ünnephez illő - Hajszínház Performance is, ami egy Break tánccal koreografált alternatív látványfodrászati előadás a Halloween sajátságos hangulatával, melyet a Sick Seven break csoport és B-BOY Brush produkciója zár. Ezt követően fellép a FAQ akustik zenekar, az esti jelmezbálban pedig a What Da Funk?! csapat fokozza majd a hangulatot. Táncoló csontvázak, kacéran mosolygó halálfejek, haláli jelmezek, retró táncruhák, karneváli maskarák, táncos jelmezverseny, tequila, virágpompa és hangos zene, vidámság all the night a Müsziben.

A program:

2013. 10.31. csütörtök

12.00. oltárépítés mexikói módra a Müsziben

19.00. a Haláli Napok és José Guadalupe Posada mexikói grafikus kiállításának megnyitója, majd Lantos Adriána előadása a Mexikói halottkultuszról a Hétmér világutazó sorozat keretében

20.00. Radikális Színház – Halottas Könyv című előadása

2013. 11.01. péntek

14.00. mexikói papír girland és azték maszkkészítő workshop

16.00. FILM: Paul Ledu - Frida, naturaleza viva (1986)

19.30. Előadás: a Cosmo Danza tagjai mesélnek a mexikói halottkultuszról (spanyol/magyar)

20.00. Azték holtak napi táncos szertartás a Cosmo Danza mexikói tánccsoport előadásában

21.00. Latin házibuli

2013. 11.02. szombat

14.00. azték maszk és koponyafejdísz készítő workshop

15.00. jelmezkészítés, halottak napi díszek készítése, tarot, jóslás

19.00. Cosmo Danza társulat (Mexico) – táncelőadás

20.00. Hajszínház Performance valamint a Sick Seven break csoport és B-BOY Brush

20.30. FAQ akustik zenekar

21.00. jelmezbál és koncert - Wath The Funk?! zenekar

(A program a Mexikói Nagykövetség, az Embajada de México en Hungría segítségével készült.)

Helyszín: Művelődési Szint

Cím: 1085, Budapest, Blaha Lujza tér 1., (Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy zöld ajtó MÜSZI logóval, csöngess, ha nincs nyitva az ajtó!)

Az előadásokról:

Október 31. 19.00. Mexikói halottkultusz – A Hétmér világutazó sorozat októberi része Lantos Adriana előadása

Táncoló csontvázak, kacéran mosolygó halálfejek, tequila, virágpompák és hangos zene, vidámság. Lehetne ez akár egy burleszk is, de mégsem: Mexikóban járunk, ahol az Európában megszokottal ellentétben a halottak napja nem az elmúlásról, hanem az elhunytak szellemével való pazar és önfeledt találkozásról szól. A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem „másállapotot”, amelytől nem félni kell, inkább megbecsülni – így lehet a szeretteknek emelt halotti oltár az élet, a bőség és a megbecsülés metaforája. A Halottak napján (és Mindenszentekkor, november 1-én és 2-án) tartott ünnepségek pedig nem véletlenül tartoznak Mexikó népi kultúrájának legkülönlegesebb és legjelentősebb eseményei közé.

Az előadás betekintést ad majd a halottkultusz eredetébe és a Halottak napjához kapcsolódó tradíció elemeibe, és egyúttal nyomába ered a Halálnak is, akinek megszemélyesített figurája a mexikói mindennapok szerves része.

Támogatói jegy: 500 Ft

https://www.facebook.com/events/187793111407729/?previousaction=join&source=1

Október 30-31. 20.00. Formanek-Ilyés-Pignitzky: HALOTTASKÖNYV (BOOK OF THE DEAD) fizikai színházi előadás a Tibeti Halottaskönyv inspirációjára, 90 perc

A dőre nemtudás, a tudattalan, mint világtalan anyóka botorkál, nem tudja, hol jár, mit tesz. A nemtudásból fakad a buzgalom, melyben a Tett, a korábbi cselekvések kérlelhetetlen hatása úgy formálja a tudattalant, mint a fazekas, ki a sárból edényt korongol. A buzgalomból ered a tudat, mely mint erdőn gyümölcstől gyümölcshöz futkosó majom, ingatag.”

(Részlet a Tibeti Halottaskönyvhöz írott előszóból)

Szereplők – alkotók:

Formanek Csaba

Ilyés Lénárd

Pignitzky Ádám (látvány-fény)

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a halál utáni lét kérdése. Ugyanakkor életünkben is többször meghalunk és újjászületünk. Félelmeink és vágyaink mentén új és új korszakok nyílnak a jövőbe, attól is függően, hogy mennyire sikerült megértenünk és feldolgoznunk a korábban velünk történteket. A Tibeti Halottaskönyv magában foglalja e változás mítoszát. Az előadás alkotóit különösen az a motívum fogta meg, amely szerint a halálba – és az újjászületésbe – vezető út nem feltétlenül magányos kaland. Ahogy Tibetben egy tanult láma vagy egy tapasztalt mester a haldoklás végóráiban a rituális szövegeket az eltávozó fülébe súgja, úgy segítjük át mi is egymást életünk különböző – olykor tragikusnak tűnő – fázisain.

A Book of the Dead című előadás három halálesetet mesél el. Az elsőben egy öregasszonynak és ápolójának kapcsolata bontakozik ki, a másodikban egy öregember találkozik egy fiatal anyával, a harmadik részben pedig két szerzetes utazik a köztes lét ösvényein. A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet.

Ilyés Lénárd és Formanek Csaba ezzel az előadással kívánja összegezni az elmúlt években a fizikai színház területén szerzett tapasztalatait. Többek között olyan alkotóktól tanultak, mint Csetneki Gábor, Oleg Zsukovszkij, vagy a Teatr Novogo Fronta társulata. Színházi munkáik mellett rendszeresen vezetnek workshopokat, ahol a színészi jelenlét testi aspektusait kutatják. Új bemutatójuk vizuális világát Pignitzky Ádám látványtervező segíti.

A hazai bemutatkozást követően az alkotók az előadás nemzetközi forgalmazását is tervezik.

További információ: http://bookofthedead-theatre.blogspot.com

https://www.facebook.com/events/610305735699122/?previousaction=join&source=1

Jegyek:
Teljes: 1.500 Ft
Diák / szakmai / nyugdíjas: 1.000 Ft

Jegyfoglalás:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HAJSZÍNHÁZ PERFORMANCE és a Sick Seven break csoport

Egy Break tánccal koreografált alternatív látványfodrászati produkció, a Halloween sajátságos hangulatával, kultusz zenékre kreált színpadi show-val. A közel 30 perces színpadi műsort a Sick Seven break csoport tagjai, és B-BOY Brush szóló produkciója zárja. A program hátralévő részében a FAQ akustik zenekar ÉLŐ koncertje hallgatható.

Fodrászok: Gajárszky Szilvia (fodrász, képzőművész). Gajárszky Balázs (fodrász, zenész, Tribute of System of Down), Dudy Gábor (fodrász, férfi mesterfodrász, a 90-évek aktív Break táncosa)

A fodrászat: Sweeney Shop, fodrászat, smink, fotózás, hajtervezés, frizura tanácsadás

Sick 7 Crew

A tagok több éve táncolnak, először külön-külön, de 2007-ben összeálltak és egy erős csapatot alkotnak. 2007 májusban megnyerték a Battle Of The Year South East Europe című show műsort Bécsben, és azóta is rendszeresen fellépnek itthon is és külföldön is.

Bboy Brush 1983 óta folyamatosan koptatja a flasztert a Break tánc elemeivel, számos szóló és csapatverseny vett részt és ért el eredményt. Csapatai: Destroyers, Suicide Lifestlye, Rock'n Underground, Resurrection.

Akik a Haláli Napokon táncolnak: IZY, CSÉ, PORI, OWIZ, PORI és BBOY BRUSH

Forrás: Mexikói Nagykövetség