2013. október 31-én, vagyis jövő csütörtökön Lantos Adriana rendkívül érdekesnek ígérkező előadást tart a mexikói halottkultuszról a Művelődési Szint kulturális és közösségi térben.

Így szól a rendezvény ismertetője:

Táncoló csontvázak, kacéran mosolygó halálfejek, tequila, virágpompák és hangos zene, vidámság. Lehetne ez akár egy burleszk is, de mégsem: Mexikóban járunk, ahol az Európában megszokottal ellentétben a halottak napja nem az elmúlásról, hanem az elhunytak szellemével való pazar és önfeledt találkozásról szól. A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem „másállapotot”, amelytől nem félni kell, inkább megbecsülni – így lehet a szeretteknek emelt halotti oltár az élet, a bőség és a megbecsülés metaforája. A Halottak napján (és Mindenszentekkor, november 1-én és 2-án) tartott ünnepségek pedig nem véletlenül tartoznak Mexikó népi kultúrájának legkülönlegesebb és legjelentősebb eseményei közé.

Az előadás betekintést ad majd a halottkultusz eredetébe és a Halottak napjához kapcsolódó tradíció elemeibe, és egyúttal nyomába ered a Halálnak is, akinek megszemélyesített figurája a mexikói mindennapok szerves része.

A rendezvény technikai részletei:

Dátum: 2013. október 31., csütörtök

Időpont: 19:30-20:30

Helyszín: Művelődési Szint

Cím: 1085, Budapest, Blaha Lujza tér 1., (Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy zöld ajtó MÜSZI logóval, csöngess, ha nincs nyitva az ajtó!)

Az esemény Facebook-oldala innen érhető el.

Támogatói jegy: 500 Ft