125 éves született Diego Rivera az egyik legnevesebb mexikói művész, a mexikói monumentális falfestészet megteremtője. 

Rivera elsősorban társadalmi témákat érintett és dolgozott fel munkáiban. A mexikóvárosi Szent Károly Képzőművészeti Akadémián tanult, és nagymértékben hatott ekkori és későbbi munkájára a karikaturista José Guadalupe Posada.

1907-ben tartotta első önálló kiállítását és ugyanebben az évben elnyert egy európai ösztöndíjat is. Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban képezte tovább magát. Madridban Eduardo Chicharro volt a mestere, Párizsba pedig olyan művészekkel ismerkedett meg, mint Picasso vagy Diaghilev. Nagy hatást tettek rá Renoir valamint Cézanne művei.

1921-ben tért vissza Mexikóba, ahol döntő szerepet játszott a nemzeti monumentális falfestészet újjáélesztésében, melyet a mexikói kormány finanszírozott.

Egy évvel később belépett a Mexikói Kommunista Pártba. Műveiben ötvözi az Európában tanult technikai fogásokat a legősibb mexikói hagyományokkal, melyek falfestmények formájában a kommunista elvek szószólóivá válnak. Az épületek falfelületei tökéletes médiumot szolgáltattak Mexikó történelmének és társadalmi problémáinak bemutatására, hiszen Rivera műveit elsősorban a munkásosztálynak szentelte, mely így közvetlenül láthatta azokat. 1923 és 1926 között festette meg a mexikóvárosi Oktatási Titkárság freskóit, de fő műve a Chapingo-i Nemzeti Kertészeti Iskola 1927-ben készített „La tierra fecunda” (A termékeny föld) című műve, melyen az ember biológiai fejlődését valamint a természet meghódítását mutatja be.

1929-ben harmadik alkalommal házasodott meg, ekkor vette el feleségül a XX. század egyik legjelesebb festőművésznőjét, a fiatal Frida Kahlót. A következő években az Egyesült Államokban dolgozott, ahol kommunista tematikájú művei nem minden körben arattak osztatlan sikert. Itteni munkái közül érdemes megemlíteni a New York-i Rockefeller Center számára készített művét, melyet kevéssel elkészülte után lebontottak, mivel Lenin arcképe volt látható rajta. Egy évvel később Rivera újra megfestette ezt a művét a Mexikói Szépművészeti Palotában. 1935 fejezte be egyik legjelentősebb munkáját, a mexikóvárosi Nemzeti Palota freskóit, ahol hazája történelmét mutatja be a kezdetektől a jelenkorig.

Rivera nagy számban festett kisebb formátumú műveket is, melyek hazája népi hagyományait dolgozzák fel vidám és érzéki hangulatban.

1957 novemberében halt meg Mexikóvárosban.

A következő számunkban részletesen bemutatjuk életét és művészetét.