Az UNESCO hivatalosan is a világ szellemi kulturális örökségének a szintjére emelte a latin-amerikai ország gasztronómiáját. Ez az első eset, hogy egy nemzeti konyha ilyen tekintélyes elismerésben, besorolásban részesül.

A több ezer éves azték/maja gyökerekkel rendelkező, majd a koloniális időszak európai - főként spanyol - hatásait egyesítő, később pedig az ázsiai, közel-keleti, afrikai konyhák egyes elemeit befogadó mexikói gasztronómiát eddig sem lehetett figyelmen kívül hagyni a világban. Nemcsak a nagy szomszédnál, az USA-ban, hanem itt Európában is kedveltek a mexikói ételek, ízek. Még egy olyan távoli országban, mint hazánk  is, sokaknak ismerős a pikáns, mexikói fűszerezés.

Egyre népszerűbbek itthon a mexikói éttermek,a nemzeti napok.

Október közepén például a Corinthia Grand Hotel Royalban tartottak a mexikói nagykövetség támogatásával nagysikerű gasztronómiai napokat,ahol a XIX.század végi, XX. század eleji historikus fogásokkal ismerkedhetett meg a  közönség.
Tradicionális ételeikhez három alapanyagot nagyon gyakran használnak, ezekből legalább egy megtalálható minden ételükben: tortilla, bab, chili.

Konyhájuk, ízlésük kicsit hasonlít a magyar konyhához. Amellett, hogy nagyon sok paprikát használnak, szinte mindenhez tortilla, a helyi kenyérféleség dukál. A tortillának nagyon sokféle változata létezik. Készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban, de sütőben is.

Ételeik egyszerűek. A legnépszerűbb előételek a tortilla, a nachos, a guacemola, a chimichanga, a quesadillas. Ezeket szívesen ízesítik salsa szósszal. Mexikó a mártások országa, szinte minden étel mellé kínálnak ilyet.

Az ország egyik fő tápláléka a kukorica, és az ebből készült ételek. A tortillát különböző módon eszik. Az egyik változat a tacos. Ebben az esetben a tortillát és a töltelékeket külön-külön tálalják, és mindenki maga tölti meg a lepényét. Egy másik jellemző étel a quesadilla, ami főleg sajtot tartalmazó étel. Két tortilla lap közé teszik a tölteléket, majd az egészet megsütik.

Nagyon finom étel a pastes. A rétesre emléketető tésztaféle sós és édes változatba is készül, húsos, vagy almás, ananászos töltelékkel.

A főételekhez csak néhány húsfélét használnak. Népszerűek a gulyásszerű ételek, a sült marhahús (jellemzően babbal). A sütéshez nem használnak zsírt, kizárólag növényekből sajtolt olajat.

Az különlegességek kedvelőinek külön érdekesség a tamalest, ami kicsi, gőzölt kukoricalepény banánlevélbe göngyölve.
A Mexikói Gasztrokulturális Konzervatórium, valamint a Történelmi és Antropológiai Nemzeti Intézet egy évtizedes előkészítő és dokumentációs munkája előzte meg az UNESCO-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez benyújtott kérelmet a nemzeti konyha kulturális örökségi besorolására.

Erre a címre pályázik többek között Franciaország, Peru, Horvátország, Korea, valamint négy állam, Olaszország, Görögország, Spanyolország és Marokkó támogatásával a mediterrán diéta. Az első bejelentést augusztusban tették  az UNESCO illetékesei, mi szerint   a mexikói konyha felkerült az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének listájára. Ezt követően Calderón miniszterelnöknek is átnyújtották a hivatalos deklarációt.

A közeljövőben, november 16 és 18-a között pedig Kenya fővárosában, Nairobiban jelenti be ünnepélyes keretek között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Szekciója azokat az országokat, amelyek idén felkerültek a listájára.

A kitüntető cím tartalma a kulináris hagyományokkal együtt magába foglalja a mexikói gasztrokulturális, vallási/rituális szokásokat is.