{jcomments on}A szegénység és a politikai harc nyomán a szocialista Kuba az évek során sok nélkülözést élt át. Azonban az olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, hozzáférhet mindenki - különösen a gyerekek -, akiknek a legelső joguk, hogy a legjobban kezdjék az életüket.

ibc_cubababy_kicsi.jpg

1991-ben Kuba ratifikálta az ENSZ a Gyerekek Jogairól szóló konvencióját (CRC), ami azt mondja, hogy az államoknak "biztosítaniuk kell maximálisan mindent, ami lehetséges, a gyerekek életben maradásához és fejlődéséhez".

És ez az ország, ami erőteljesen védi a gyerekek egészséghez való jogát,  a kórházak újszülött- és anyabarátok  lettek szerte a szigeten.

"Úgy gondolom, hogy Kuba az egyik olyan ország, ahol a CRC a legszéleskörűbben valósul meg, ami azt jelenti, hogy számos közhatóság garantálja a gyerekek fejlődését", mondta José Juan Ortiz Brú, az UNICEF képviselője Kubában. "Kétség nem fér hozzá, hogy a gyerek- illetve anyabarát kórházak minősége és a hozzájuk való hozzáférés színvonala Kubában az egyik legmagasabb a világon."

Előtérben a szoptatás

A szülés utáni ápolás az egyik fő jellemzője a gyerek- és az anyabarát kórházaknak. Olyanoknak, mint amilyen például a Camilo Cienfuegos Tartományi Közkórház Santi Spíritusban, az ugyanilyen nevű tartomány fővárosában.

"Az első 48 órában mi gondoskodunk róla, hogy az anya állandóan a gyereke mellett legyen, megszoptathatja őt, ha igényli már a gyerek életének első 15 percében," magyarázta Dr. Gladys Figueredo Echagüe, a kórház szülészeti osztályának igazgatóhelyettese.

"Lehetővé tesszük, hogy a család részt vehessen a folyamatban, és biztosítjuk, hogy az újszülötteink 98%-a úgy kerül haza, hogy kizárólag szoptatással táplálták.

Eme gyakorlat ellenére, néhány szakértő úgy hiszi, hogy a szoptatás a kubai anyák körében enyhén visszaszorul, köszönhetően a tápszerek iránti növekvő bizalomnak.

Erre reagálva, az UNICEF a kormánnyal és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettel együtt dolgozik, hogy újraindítsa a korábbi szoptatás melletti kampányát.

"Megpróbáljuk visszaállítani a hathónapig tartó szoptatás gyakorlatát, ami korábban általános volt, de ma már nem az", mondta Ortiz Brú.

Közvetlen kezelés a veszélyeztetett újszülötteknek

Az alacsony testsúllyal született gyerekek egy másfajta gyerek- és anyabarát kezelésben részesülnek a Camilo Cienfuegos Közkórházban.

A 1,5 és 2 kilogramm közötti súllyal született csecsemők - és koraszülöttek - a kórház 'közvetlen” (skin-to-skin, vagyis bőr a bőrhöz) osztályára kerülnek. Ott továbbra is szoros fizikai kapcsolatban vannak az anyjukkal. Ez a gyakorlat az inkubátor alternatívájaként szolgál, és a gyerekek számára jobb kapcsolatot biztosít az anyával és a családdal. A 'közvetlen' modellhez hasonló kezelések mutatják a CRC által megálmodott "egészséges kezdés" melletti elkötelezettséget. Ortiz Brú úr szerint ez egy fontos eleme a gyerekek szélesebb körű védelmének.

"Úgy hiszem, hogy Kuba egy kiváló modell a gyerekek védelme és legjobb érdekeik szempontjából," mondta.

David Koch

Forrás: www.unicef.org