A Tupac Amaru Forradalmi Mozgalmat (Movimiento Revolucionario Tupac Amaru,  MRTA) 1983-ban alapította két egyetemi hallgató, Nestor Carpa és Victor Polay. A szervezet névadója José Gabriel Tupac Amaru volt, a lázadó kuraka (a perui indián uralkodó osztály tagja - szerk.), aki a 18. században indián felszabadító háborút indított a spanyolok ellen Peruban. A marxista irányultságú MRTA nem értett egyet Peru Amerika- és Japán barátságával, és célul tűzte ki az ország megtisztítását az imperialista elemektől.

logo3.gifAz MRTA 1984-ben követte el az első akcióit. Taglétszáma gyorsan növekedett, elsősorban vidéken volt népszerű. A szervezet tagjai fényes selyemkendőt viseltek.

1986-ban, a főként a '60-as években aktív Forradalmi Baloldali Mozgalom, ami ekkorra már csak maradványaiban létezett beolvadt az MRTA-ba, és ezt az eseményt egy sor limai robbantással adták a világ tudtára. A célpontjaik a '80-as években elsősorban amerikai nagyvállalatok voltak, akcióik között voltak gyilkosságok, emberrablások, bankrablások és bombamerényletek is. 1985-ben a limai Texaco-irodában robbantottak bombát. Marxista eszméik terjesztésének céljából rendszeresen foglaltak el rádióállomásokat.

Az MRTA és a mellette működő, jóval erőszakosabb maoista Fényes Ösvény (a két szervezet között nagyon rossz a viszony, az utóbbi az MRTA-t a kommunizmus elárulójának tartja) ellen végül Alberto Fujimori, Peru japán származású elnöke indított könyörtelen hadjáratot.

A törvényesen megválasztott, de diktátori hajlamú Fujimori 1992-ben a hadsereg támogatásával feloszlatta a perui parlamentet és a bíróságokat, mert úgy vélte, hogy azok korlátozzák őt a terroristák elleni harcban. A hadjárat sikeres volt, az egyes csoportok vezetőit néhány éven belül elfogták és a terrorizmus visszaszorult. Azonban a terror elleni harc mindig jó indok arra, hogy ezen a címen a hatalom mindenkivel leszámoljon, akiről úgy gondolja, hogy az útjában áll. Peruban sem volt ez másként, emberi jogi aktivisták azzal vádolták a perui hadsereget, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva ártatlan emberek ezreit zárta börtönbe.

Még egy amerikai állampolgárt is bíróság elé állítottak a terrorizmus támogatásának vádjával. Lori Berensont először életfogytiglanra, majd az Egyesült Államok tiltakozása után 20 évre ítélték.

1992-ben és 1994-ben sikerült elfogni az MRTA két vezetőjét, az alapító Victor Polayt, és Emilio Villalobost. Az MRTA 1996-1997-ben követte el leghíresebb akcióját. 1996 decemberében megszállták a perui japán nagykövet rezidenciáját, és túszul ejtettek 72 embert, akiket több mint négy hónapon át tartottak fogva. Végül a perui különleges erők megrohamozták az épületet, és az összecsapás egy túsz és az összes terrorista halálával ért véget. Még ugyanebben az évben, 1997-ben elfogták az MRTA legfőbb vezetőjének tartott Dario Pelez Veladét. Az nagykövetségi akció óta a szervezet nem igazán hallat magáról.