A 111 éves Juana Zúñiga a legidősebb chilei, aki felépült a COVID-19 okozta megbetegedésből, jelentették be a dél-amerikai ország tisztviselői. Zúñiga egy idősek otthonában kapta el a vírust.

Bár az idős nő már a járvány előtt is légzési nehézségekkel küzdött, a vírus nem okozott nála súlyos tüneteket. „Nem nagyon voltak tünetei, csak néha volt egy kicsit lázas, ami szerencse” – nyilatkozta az idősek otthona igazgatója.

Juanita júliusban lesz 112 éves - Fotó: SEMANA

Az otthon igazgatója, María Paz Sordo hozzátette, hogy az általuk csak Juanitának nevezett Zúñigát az otthonon belül el kellett különíteni a többi lakótól. „A megszokott környezetéből való kiszakítás volt a legnehezebb” – mondta az igazgatónő.

Az idős asszony azóta él a Santiago mellett lévő idősek otthonában, hogy a testvére, akivel együtt élt, hat évvel ezelőtt elhunyt.

Áprilisban az intézmény hét munkatársánál és tizennyolc lakójánál mutattak ki a tesztek koronavírust. Juanita karanténba került, ahol a kormányzati Országos Idősgondozó Szolgálat munkatársai viselték gondját. Huszonnyolc napig volt elkülönítve.

A tengerparti Valparaísóból származó Juanita soha nem ment férjhez, és nem születtek gyerekei. A vállalkozásában dolgozott. Júliusban lesz 112 éves.

Chilében több mint 82 ezer megerősített koronavírusos eset van, és nyolcszáznál is többen haltak bele a betegségbe.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság