A Manaus külvárosában lévő Parque das Tribos telepen harmincöt különböző törzshöz tartozó emberek élnek. Sok házban nincs vezetékes víz vagy elektromos áram, és orvosi rendelő sincs a közelben.

Vanderlecia Ortega dos Santos ápolónő önként jelentkezett, hogy ellátja őslakos közösségének hétszáz családját. „Az emberek itt belehalnak ebbe a betegségbe, az állam pedig még csak őslakosoknak sem hajlandó őket elismerni” – nyilatkozta az ápolónő a Reuters hírügynökségnek.

Dos Santos negyven olyan pácienst tart megfigyelés alatt, akik feltételezhetően elkapták a Covid-19 vírust. Fájdalomcsillapítókkal és más alapvető gyógyszerekkel látja el őket, és tájékoztatja őket, hogy hogyan akadályozhatják meg a fertőzés továbbadását.

Védőruházatban járja végig a házakat, amelyen felül gyakran a witoto törzs hagyományos, papagájtollakból készített fejdíszét is viseli.

A járvány terjedésének lassítása érdekében bevezetett korlátozások nagy károkat okoznak a helyi gazdaságnak. Különösen a cselédként dolgozó nőket és az építőiparban dolgozó férfiakat érintik érzékenyen.

Amikor egészségügyi tisztviselők érkeztek a telepre, az ápolónő tüntetéseken is részt vett, hogy orvosi ellátást követeljen az őslakosoknak. A tiltakozáson olyan szájmaszkot viselt, amelyre ezt írták: „Az őslakos életek is számítanak.”

További képek itt találhatók.

Forrás: BBC

A képeket készítette: Bruno Kelly/Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság