Egy 3.800 évesre becsült faragott képre bukkantak a régészek Peruban. A hétfőn bemutatott falrészlet egy nyilvános szertartásokra használt épülethez tartozik a Limától északra lévő Vichama lelőhelyen.

A kidolgozott faragott jeleneten egy szimbolikus, emberszerű béka, valamint emberi arcok láthatóak. Dr. Ruth Shady Solís, a Caral Régészeti Övezet (ZAC) igazgatója úgy véli, hogy a jelenet azt ábrázolja, ahogyan az esővel „megérkezik a víz”.

A kép a válságos éveket jelképezhette készítői számára - Fotó: EPA

Azt mondja, hogy az andoki civilizációban a békák jelképezték a vizet, és az alatta lévő emberi arc azt jelzi, ahogyan az emberek az esőt várták, hogy folytonosságot adjon az életnek. Egy másik képen négy emberi fej látható, amelyek körül kígyók tekeregnek, illetve még valami, ami olyan, mintha egy vetőmag lenne emberi arccal.

Kutatók szerint a vésett képeket valószínűleg élelmiszerhiány és éhezés időszakában készítették. Egy a lelőhelyen dolgozó másik régész, Tatiana Abad egy hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a faragások az ott élő emberek számára a „válságos” időket jelképezték.

A Vichama lelőhely a mai Peru Huaura tartományában található, körülbelül 150 kilométerre északra a fővárostól, Limától. 2007-ben kezdődött ott az ásatás, és szakértők úgy vélik, hogy egy mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó ősi közösség lakóhelye volt. Az ötezer évre visszanyúló norte chicóként is ismert caral civilizáció egyik legfontosabb központjának tartják.

A perui Barranca tartományban található Caral városa az amerikai kontinensen talált legrégebbi civilizációs központnak számít, és 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A civilizáció a vélekedések szerint i. e. 1800-ban indult rejtélyes hanyatlásnak. Dr. Shady hétfőn azt mondta, hogy az új vichamai képek, amelyek a helyi éghajlat megváltozására utalnak, talán választ adhatnak arra, hogy miért történt mindez.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság