Immáron elérhető az interneten egy olyan online szótár, amely a riói favelákhoz kötődő kifejezéseket tartalmazza. A bárki által bővíthető Dicionário Carioca de Favelas Marielle Franco (Marielle Franco Favelaszótár) közel háromszáz szócikket tartalmaz.

Köztük vannak olyan fogalmak, mint a Gentrificação és a Favelas Cariocas (dzsentrifikáció és a carioca favelák) és a Direito à Favela (egyenesen a favelába), valamint olyan kifejezések, mint a rolezinho, amit a szótár így határoz meg: „Kulturális és kollektív megnyilvánulása azoknak a fiataloknak, akik jogot követelnek maguknak a városhoz.”

A szótár segíthet a favelákról való tudás bővítésében - Fotó: Archív

Sônia Fleury projektkoordinátor szerint a szótár egy tudástár a favelákról, amelyet olyan emberek alkottak meg, akik ott élnek és tanulmányozzák azt. Értékes információforrás azon kívülállók számára, akik tisztelettel és pontosan szeretnének beszélni és írni ezekről a közösségekről.

Fleury kiemeli, hogy a kívülállók gyakran tévednek. „A sajtó sokszor nevezi a Santa Marta favelát Dona Martának” – mondja, és hozzáteszi, hogy „a tudatlanság lenézést jelent egy közösség története iránt.”

Számára a szótár több, mint a favelatörténelem megőrzése. Átírja Rio de Janeiro történelmét, amiből kiradírozták a favelákat és gazdag kulturális hatásukat.

A szótár elkészülését nagyban támogatta a tavaly meggyilkolt városi tanácsos, Marielle Franco. Fleury róla is nevezte el a szótárt, „tiszteletadásként, de egyúttal politikai kiáltványként”.

„Rio soha nem lesz kulturálisan egységes és demokratikus, ha továbbra sem vesz tudomást a favelákról” – magyarázza. A szótár majd emlékeztet a favelákra – és Marielle-re.

A szótár itt olvasható.

Írta: Lise Alves

Forrás: The Rio Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság