A fáraók óta napjainkig sokan vannak, akik életükben mindent megtesznek azért, hogy egy második élet reményében kényelmes utat biztosítsanak maguknak a túlvilágra. A XIX. században Matanzas városában néhány, Kubában is szokatlannak számító temetkezési mód jött divatba.

A XIX. században Atenas de Cubában a leggazdagabb családok körében nagyon népszerűvé vált az elhunyt temetés előtti tartósítása. Olyan széles körben elterjedt ez a gyakorlat, hogy néhány magánklinika még a sajtóban is ajánlgatta szolgáltatásait. Az eljárás azonban olyan drága volt, hogy sok rokon – az elhunyt végső akarata ellenére – úgy döntött, hogy ugyanolyan körülmények között küldi az illetőt a másvilágba, mint ahogy azt elhagyta.

Sokféle oka volt a holttestek tartósításának a XIX. századi Kubában - Fotó: todocuba.org

Atenas de Cubában a holttestek konzerválása kétségtelenül divat volt, de ugyanakkor szükségszerűvé is vált. A gazdag matanzasi cukorültetvényes arisztokraták malmai a Kolumbusz-síkságon voltak, de gyakran utaztak Párizsba, Londonba és Madridba. Ez az oka annak, hogy a Matanzasi Történeti Levéltárban sok olyan dokumentum található, amely a tartósított holttestek az Atlanti-óceánon történő átszállítását bizonyítják.

A Junco de Matanzas-i Tartományi Múzeum látható is az egyik ilyen mumifikált holttest. Margarita Ponce de León Heredero konzervált teste egy másik temetőből került át San Carlos de Borromeo temetőjébe.

Ha meghalok, tartósítsatok rummal

Egy 1882. július 2-án kelt, Kuba sziget főkapitányának címzett lepecsételt kézirat, amelyet a Matanzasi Levéltár őrzött meg, egy amerikai vitorlás kapitányának, Franklin Shute-nak végakaratára utal. Hirtelen halál esetén: „(...) holttestét a szokásoknak megfelelően helyezzék egy rummal teli csőbe, és szállítsák családjának lakóhelyére.”

A kérelmet csodálkozás nélkül jóváhagyták a gyarmati hatóságok, és az átszállítás július 24-én meg is történt. Tény, hogy a rumban való tartósítás és az így történő hazaszállítás a Kubában elhunyt külföldiek családjainak jelentős megtakarítást jelentett: a rum olcsó volt, a mumifikáció azonban meglehetősen drága. Ráadásul kubai földön eltemetve a költség egy kis szerencsével csak harmincöt aranypeso volt... Tehát olcsóbb volt ilyen módon átszállítani a holttestet máshová.

Forrás: Todo Cuba

Fordította: Tézer Zita