A frissen megválasztott Costa Rica-i elnök, Carlos Alvarado bejelentette, hogy az egész országban betiltaná a fosszilis energiahordozókat, hogy így valósítsa meg ambiciózus tervét, és szénhidrogén-mentesítse az országot.

„A szénhidrogén-mentesítés generációnk nagy feladata, és Costa Ricának kell lennie az egyik első, ha nem a legelső országnak a világon, ami ezt megvalósítja” – mondta a korábbi újságíró és politikatudós Alvarado.

Carlos Alvarado kivezetné a fosszilis energiahordozókat a Costa Rica-i gazdaságból - Fotó: EFE

„Előttünk áll a fosszilis energiahordozók a gazdaságunkban való felszámolásának titáni és gyönyörű feladata, hogy megnyissuk az utat a tiszta és megújuló energiák előtt” – fogalmazott a Plaza de la Democracián szerdán elmondott beiktatási beszédében.

Alvarado a körülbelül kétezer fős hallgatóság előtt megismételte kampányígéreteit, nevezetesen, hogy ötven százalékkal csökkenti a költségvetési hiányt, fokozza a fehérgalléros bűnözés elleni harcot, valamint hatékonyabbá teszi az állami források elosztását, hogy ezáltal teljesülhessenek az ország céljai.

„Ma annak teljes tudatában veszem át ezt a[z elnöki] vállszalagot, hogy ez a legnagyobb felelősséget rója rám mindannyiótok és az országunk felé” – jelentette ki.

Harmincnyolc évesen Costa Rica valaha volt legfiatalabb elnökeként Alvarado kész arra, hogy országát „a világ szénhidrogén-mentesítő laboratóriumává tegye”, és ezzel a vezesse a világ környezetvédelmi kezdeményezéseit, amelyek célja a párizsi klímamegállapodásban foglaltak teljesítése.

A 2016-os párizsi megállapodás klímaváltozás-ellenes akciótervének célkitűzése a Föld hőmérsékletének emelkedését két fok alatt tartani.

Barack Obama korábbi amerikai elnök kormányzása idején az Egyesült Államok a párizsi megállapodás keretében vállalta, hogy 2025-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2005-ös szinthez képest 28 százalékkal csökkenti, hogy ezzel járuljon hozzá a globális felmelegedés mérsékléséhez. Egy évvel később azonban utódja, Donald Trump bejelentette, hogy országa kilép a megállapodásból.

Más országok, például Kína, vagy az Európai Unió mindazonáltal hitet tettek a megállapodásban foglaltak teljesítése mellett, más országok a Karib-térségben és Latin-Amerikában, például a Bahama-szigetek és Chile bejelentették, hogy betiltják a nejlonzacskókat és más egyszer használatos árucikkeket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság